American a United oznamují masové propouštění

  • 20.07.2020 13:00

Prakticky současně dostali zaměstnanci dvou amerických společností, American Airlines a United Airlines, dopisy s oznámením o nadcházejícím masovém propouštění. O práci může přijít 60 tisíc zaměstnanců. Je pravděpodobné, že k podobným krokům přistoupí v následujících dnech také další americké společnosti.

Koncem září totiž končí program státní podpory zaměstnanosti v leteckých společnostech CARES, a proto od 1. října hrozí propouštění. Podle zákona musí společnost na nadcházející masové propouštění upozornit zaměstnance v předstihu.

American Airlines propustí 20 % personálu, tj. asi 25 tisíc zaměstnanců. Dopis informuje pracovníky, že společnost bude kvůli krizi poptávky menší a nové realitě se musí přizpůsobit i pokud jde o počty zaměstnanců. Propouštění nejvíce postihne palubní personál, který bude zkrácen o 10 tisíc zaměstnanců, nejméně se bude škrtat u pilotů, jejichž počet se má snížit o 2 500.

United Airlines upozornily zaměstnance, že počty pracovníků mohou být sníženy o 45 %, tj. 35 tisíc zaměstnanců. Návrh podmínek pro dobrovolné ukončení pracovního poměru nebo předčasný odchod do penze obdrželo již 20 tisíc zaměstnanců. Společnost předpokládá do konce roku dosáhnout nanejvýš 35 % předkrizových objemů provozu.

Odbory usilují o to, aby současná státní pomoc CARES, podobná evropskému „kurzarbeitu“, byla prodloužena do 31. března 2021. Argumentují, že do začátku letní sezóny 2021 se objem provozu vzpamatuje natolik, že to rozsah propouštění podstatně sníží.

Situaci nijak nepomáhá fakt, že USA dosahují rekordních přírůstků nakažených a řada států Unie zavádí nově restrikce cestování. (Foto: Politico, planes.cz)


Fotografie k článku


Související fotky


Komentáře



Nebyly vloženy žádné komentáře.

Partneři


Reklama
Používáním tohoto webu vyjadřujete souhlas s tím, že využívá pro analýzy a přizpůsobení obsahu soubory cookie. Další informace