Rada EU chce přibrzdit kvůli epidemiologické situaci otevírání vnějších hranic. ACI Europe očekává zotavení leteckého provozu až v roce 2024.

  • 20.07.2020 08:00

16. července zveřejnila Rada Evropské unie reprezentující zájmy členských států první aktualizaci doporučení týkající se uvolnění cestování do některých zemí mimo EU. „Zelený“ seznam Rady nyní zahrnuje země: Alžírsko, Austrálie, Gruzie, Japonsko, Jižní Korea, Kanada, Maroko, Nový Zéland, Rwanda, Thajsko, Tunis a Uruguay. Z původního seznamu zveřejněného před 14 dny vypadly Černá Hora a Srbsko, a to kvůli nepříznivému epidemiologickému vývoji. Seznam nebyl rozšířen o nové země. Seznam Rady z hlediska otevírání vnějších hranic dává Andoře, Monaku, San Marinu a Vatikánu stejný status, jako by se jednalo o země EU.

Rada aktualizuje své doporučení každé dva týdny s ohledem na aktuální epidemiologický vývoj. Hlavním rozhodovacím kritériem je počet nově nakažených, který by neměl přesáhnout průměr EU. Ten činí 16 nakažených na 100 000 obyvatel za dva týdny. Dalším požadavkem pro začlenění země na seznam je požadavek reciprocity. Proto např. není otevřena Čína, která reciprocitu nenabídla.

Rozhodování členských zemí EU je nekoordinované a jednotlivé země uplatňují při rozhodování různá hlediska a parametry. To se týká i České republiky, která zatím neotevřela Gruzii. To zásadně komplikuje cestovní ruch a obnovu letecké dopravy. Pro cestující je situace nepřehledná. IATA a rada letišť ACI Europe chaos při otevírání hranic opakovaně kritizují.

Zhoršení epidemiologické situace v řadě zemí posiluje obavu, že zotavení leteckého provozu bude pomalejší, než se původně zdálo. Pomalé je také odstraňování restrikcí v cestování, které uplatňují jednotlivé země.

Ve čtvrtek rada letišť ACI Europe upravila svou prognózu zotavení leteckého provozu. Na předkrizové objemy by se trh letecké dopravy měl dostat až v roce 2024, tedy o rok později, než se původně očekávalo.

ACI Europe svou novou prognózu opírá zejména o výkony za měsíc červen, které jsou sice o něco lepší než květnové, ale i tak zůstávají daleko za očekáváním. Počet odbavených cestujících poklesl proti červnu 2019 o 93 %. Letiště Praha zaznamenalo v červnu pokles dokonce o 97,8 %.

Na červenec předpokládá ACI Europe pouze 19% obnovu provozu proti původnímu předpokladu 30 %. Letecké společnosti sice zvyšují počet letů, jak ukazuje tab. 1, ale využití sedačkové kapacity zůstává mimořádně nízké. To dokládá, že cestující se letecké dopravě z obav o své zdraví vyhýbají.

Počet odbavených cestujících za rok 2020 podle poslední prognózy ACI Europe poklesne o 64 % proti roku 2019, výnosy budou nižší o 67 %. Hospodářské výkony letišť se nijak výrazně nezlepšují a u řady letišť se dokonce zhoršují proti situaci, kdy byla letiště mimo provoz. (Tab.: Eurocontrol)


Fotografie k článku



Komentáře



Vítek - nepřihlášený host (...135.4...)
20.07.2020 23:03

To je úplné plácání do větru... nikdo neví, co bude za měsíc, natož v roce 2024.:-(

Celkem 1 záznam

Partneři


Reklama
Používáním tohoto webu vyjadřujete souhlas s tím, že využívá pro analýzy a přizpůsobení obsahu soubory cookie. Další informace