Evropská komise schválila 250 milionů EUR na dokapitalizaci airBaltic. Lotyšsko tak společnost prakticky zestátní.

  • 07.07.2020 08:00

Lotyšsko získalo podle pravidla o pomoci 107(3)(b) TFEU povolení od Evropské komise dokapitalizovat airBaltic částkou 250 milionů EUR. Evropská komise schválení odůvodnila tím, že poskytnutí pomoci nezhorší podmínky volné soutěže a společnost nebude vyplácet dividendy po dobu, kdy v ní stát bude držet vlastnický podíl. Lotyšsko má ve společnosti 80% podíl, který se nyní zvýší na 96 %.

Přežití společnosti považuje Lotyšsko za kritické také z hlediska výkonů letiště v Rize. Riga vloni obsloužila 7,8  milionu cestujících, na čemž se airBaltic podílel 58,5 %, následován Ryanairem (13,4 %), Wizz Airem (7,7 %), Norwegianem (3.9 %) a Aeroflotem (2,8 %). Nejpopulárnějšími destinacemi jsou Moskva, Londýn a Oslo.

Dalšími podmínkami schválené státní podpory je zastropování platů manažerů společnosti a zákaz koupit více než 10% podíl v konkurující letecké společnosti nebo jiném provozovateli ve stejném odvětví podnikání, a to až do splacení 75 % dokapitalizace. 

V loňském roce přepravila společnost 5 milionů cestujících, dosáhla rekordního růstu výnosů o 23 % a tržní podíl v Pobaltí posílila na 36 %. Hospodaření přesto skončilo čistou ztrátou 8 milionů EUR. Firma vloni zaměstnávala 1700 zaměstnanců.

Krize poptávky způsobená pandemií vedla společnost k urychlenému vyřazení starších letadel a přechodu na park tvořený výhradně letadly Airbus A220, jejichž přejímku od výrobce firma urychluje. CEO společnosti Martin Gauss oznámil, že původní cíl provozovat 50 letadel A220 v roce 2025 může být dosažen se již v roce 2023.

Před krizí sestávala flotila airBaltic z 22 letadel A220, 3x Boeing 737 a 12x DHC Dash-8. Aktuálně je v provozu pouze 16 letadel Airbus A220 a jak bylo uvedeno, s návratem jiných typů do služby se již nepočítá. Je tak první společností, která provozuje výhradně tento typ letadla. (Foto: airBaltic, planes.cz)


Fotografie k článku


Související fotky


Související články

Komentáře



Nebyly vloženy žádné komentáře.

Partneři


Reklama
Používáním tohoto webu vyjadřujete souhlas s tím, že využívá pro analýzy a přizpůsobení obsahu soubory cookie. Další informace