Oživení leteckého provozu. Nikoliv bez rizik.

  • 18.06.2020 08:00

Z údajů služby Flightradar24 vyplývá, že počet celkových letů na světě se začíná rychle zvyšovat a překročil 70 % počtu letů ve srovnání se situací před pěti měsíci. Proti stavu v polovině dubna se pak celkový provoz zdvojnásobil. V těchto dnech se celosvětově uskuteční okolo 123 tisíc letů denně oproti 165 tisícům letů dne 19. ledna (graf 2).

Z toho komerčních letů se uskuteční kolem 48 tisíc oproti 104 tisícům letů před pěti měsíci (graf 1). Počet komerčních letů v polovině června již dosahuje takřka poloviny počtu komerčních letů v polovině ledna a je dvojnásobkem ve srovnání s polovinou dubna.

Růst provozu se rekrutuje zejména z růstu regionální letecké dopravy. Doprava mezi regiony zůstává minimální.

Propad evropského provozu ve srovnání se stejným obdobím loňského roku ukazuje Eurocontrol (viz obr. 3). 16. června činil propad leteckého provozu (v oblasti Eurocontrol) 78 % oproti 16. červnu 2019. 15. června zaznamenal Eurocontrol největší provoz od poloviny března. Pokud jde o letecké společnosti, Lufthansa vyrostla o 45 %, Air France 37 %, Sun Express 200 % a NetJets o 163 %.

Postupně se tedy zmírňují dopady spojené s koronavirovou epidemií. Další růst leteckého provozu bude z největší míry záviset na postupném uvolňování restrikcí pro cestování a dalším vývoji pandemie.

Varovné zprávy však přichází z Číny, která v těchto dnech ohlásila nové případy šíření koronaviru v Pekingu a neprodleně omezila provoz dvou pekingských letišť. (Graf: Flightradar 24, Eurocontrol).


Fotografie k článku



Komentáře



Nebyly vloženy žádné komentáře.

Partneři


Reklama
Používáním tohoto webu vyjadřujete souhlas s tím, že využívá pro analýzy a přizpůsobení obsahu soubory cookie. Další informace