Zakladatel easyJetu zaplatí 5 milionů liber za informaci týkající se kontraktu s Airbusem

Konflikt mezi vedením společnosti, akcionáři a zakladatelem a 34% vlastníkem easyJetu nabývá před valnou hromadou 22. května bizarních rozměrů.

Zakladatel easyJetu Sir Stelios Haji-Ioannou chce za každou cenu zrušit stávající kontrakt na dodávku 107 letadel řady Airbus A320, neboť je přesvědčen, že budou nadbytečná. Vyhrožuje členům představenstva, mezi nimi i generálnímu řediteli Johanu Lundgrenovi, že pokud kontrakt nezruší, nechá je valnou hromadou odvolat. Nejnověji nabídl odměnu 5 milionů liber za „užitečnou informaci“, která umožní kontrakt s Airbusem zrušit. Stelios je největším akcionářem společnosti.

Stelios chce flotilu redukovat ze stávajících 344 letadel na 250. Je přesvědčen, že stávající kontrakt s Airbusem přivede společnost k bankrotu. Ona „užitečná informace“ má osvětlit motivaci členů představenstva, proč chtějí letadla koupit. Představenstvo odmítá, že by v transakci bylo cokoliv podezřelého a za kontraktem byly úplatky.

Představenstvo doporučuje akcionářům, aby na valné hromadě 22. května hlasovali proti návrhu Steliose odvolat čtyři členy představenstva. Valná hromada byla svolána Steliosem a představenstvo kritizuje, že se v době, kdy řeší vážnou krizi, musí zabývat touto agendou. 

Hlavní konkurenti easyJetu jsou Ryanair, Norwegian a Wizz Air. Zatímco Norwegian bude na rok ochromen a trh v podstatě opustí, Ryanair a Wizz Air mají expanzivní plány a své flotily chtějí rozšiřovat. (Foto: daily express, planes.cz)


Fotografie k článku


Související fotky


Související články

Související kategorie

Komentáře



Nebyly vloženy žádné komentáře.

Partneři


Reklama
Používáním tohoto webu vyjadřujete souhlas s tím, že využívá pro analýzy a přizpůsobení obsahu soubory cookie. Další informace