Rolls-Royce a GE propouští

Krize poptávky a nejistý výhled do budoucna postihuje celé letecké odvětví. V dubnu ohlásily své plány výrazně snížit výrobu jak Airbus (asi o třetinu), tak Boeing (takřka o polovinu). V souladu se snížením produkce obě firmy ohlásily ještě další úsporná opatření, a to včetně snížení počtu zaměstnanců a mezd.

Výrobce leteckých motorů Rolls-Royce oznámil, že s ohledem na pokles výroby letadel propustí 8 tisíc zaměstnanců, což odpovídá asi 15 %. Přibližně 25 % zaměstnanců bylo posláno na dovolenou. Společnost očekává, že pokles poptávky bude dlouhodobý. Motory Rolls-Royce pohání např. letadla Airbus A330neo či A350 a jsou také pohonnou jednotkou Boeingu 787. Pokles poptávky se podle předpokladů více projeví u dálkových letadel. Dopady na Rolls-Royce budou výrazné, neboť prodej leteckých motorů zajišťoval vloni 51 % výnosů. Další výnosy generují náhradní díly a údržba. Tyto výnosy postihne výrazné snížení provozu letadel.

Rozhodnutí propustit dalších 10 tisíc zaměstnanců oznámila v pondělí také společnost GE Aviation, která již v dubnu propustila 2600 lidí. Rozhodnutí snížit počty zaměstnanců během následujících měsíců postihne takřka čtvrtinu z 52 tisíc zaměstnanců GE Aviation od Ohio až po Evropu.

Také GE Aviation vychází z toho, že krize může být dlouhodobá. Americký ministr financí Steven Mnuchin ve svém interview s Fox Business oznámil, že „je příliš těžké říci, zda budou restrikce na mezinárodní cestování z USA letos uvolněny“.  Připouští, že určité metody pro cestování do zahraničí zůstanou pro cestující na pracovních cestách. Předpokládá však, že Američané budou letošní rok objevovat Spojené státy.

Akcie leteckých společností a oboru letectví zaznamenaly v pondělí propad poté, kdy Warren Buffett v sobotu oznámil, že se zbavil všech podílů v leteckých společnostech. Např. Delta Air Lines spadly o 10 %, Southwest ztratil 8 %. (Foto: ft.com)


Fotografie k článku



Související kategorie

Komentáře



Nebyly vloženy žádné komentáře.

Partneři


Reklama
Používáním tohoto webu vyjadřujete souhlas s tím, že využívá pro analýzy a přizpůsobení obsahu soubory cookie. Další informace