Warren Buffett prodal všechny podíly v leteckých společnostech.

Na sobotním jednání akcionářů investičních fondů jeden z nejbohatších lidí světa a geniální investor Warren Buffett překvapil, když oznámil, že prodal všechny své podíly v amerických leteckých společnostech. Přiznal, že investice byla chybou.

Společnost Berkshire Hathaway Warrena Buffetta prodala veškeré podíly ve společnostech American Airlines, Delta Air Lines, Southwest a United Airlines v dubnu, a to v celkové hodnotě asi 6 miliard USD.

Buffett k tomu prohlásil: „Ukázalo se, že jsem se dopustil chyby. Letecké podnikání – a já se mohu mýlit a doufám, že se mýlím – se podle mě zásadním způsobem změnilo“. Buffett se obává, že bude trvat několik let, než se počty přepravených cestujících znovu dostanou na úroveň loňského roku. A pokud se kapacity sníží na 70 až 80 %, přebytečná letadla z trhu nezmizí. Na trhu podle něj zůstane příliš mnoho letadel, a proto nelze doufat v návratnost investic. Obává se, že pandemie může změnit zvyk Američanů cestovat letadly.

V důsledku koronavirové pandemie se jmění společnosti Berkshire Hathaway snížilo o takřka 50 miliard USD.

Buffett se vyjádřil ke stávající krizi tak, že je sice jiná než všechny předchozí, ale Amerika jí překoná stejně úspěšně, jako všechny předchozí. Vyjádřil obdiv leteckým společnostem, které se musí vyrovnat i s velmi nepravděpodobnými událostmi, jako je právě ta současná.

Počátkem března koupil Buffett akcie Delta Air Lines za 46 milionů USD poté, kdy jejich cena propadla o 20 %. Svůj podíl ve společnosti tak zvýšil na 11 %. Počátkem dubna akcie tyto prodal a jejich prodej krátce po jejich nákupu trhu překvapil. Buffett prodej podílů Delta Air Lines a Southwest musel v souladu s burzovní regulací ohlásit, neboť ve společnostech držel přes 10 %. Tento měsíc trhy očekávaly informaci, zda prodal nebo dále drží podíly v dalších leteckých společnostech. (Foto: Southwest Airlines, planes.cz)


Fotografie k článku


Související fotky


Související kategorie

Komentáře



Nebyly vloženy žádné komentáře.

Partneři


Reklama
Používáním tohoto webu vyjadřujete souhlas s tím, že využívá pro analýzy a přizpůsobení obsahu soubory cookie. Další informace