Virgin Atlantic hledá investory. Popírá, že je na prodej.

  • 27.04.2020 14:00

Zadlužená společnost Virgin Atlantic neuspěla minulý týden se žádostí o státní podporu. Ministerstvo shledalo žádost Virgin Atlantic o 500 milionů GBP státní pomoci jako nepřesvědčivou a vyzvalo společnost, aby zpracovala žádost znovu. Sir Richard Branson, jehož Virgin Group vlastní 51 %, nabídl jako záruku proti státním garancím svůj ostrov v Karibiku.

Finanční situace společnosti je kritická a propad poptávky problémy společnosti umocnil. V neděli angažovala Virgin Group investiční banku Houlihan Loukey, aby pro společnost našla nové investory. Během víkendu se objevila informace,, že společnost je na prodej, kterou společnost sama popírá.

Předběžný zájem podílet se na prodeji společnosti vyjádřilo údajně na padesát privátních investorů, kteří by případně zcela nebo z části vykoupili 51% podíl Virgin Group. Zbývajících 49 % společnosti vlastní Delta Air Lines, ta však vylučuje, že by Virgin Atlantic pomohla.

Virgin Atlantic má sice mimořádně silnou značku, zato však mizerné finanční výsledky. Za posledních deset let pouze třikrát hospodařila se ziskem, a to v době, kdy konkurenční British Airways vytvářely zisk a svou ziskovost systematicky zlepšovaly (viz graf, zdroj: Will Horton).

Společnost Virgin dosáhla v poslední dekádě akumulované ztráty 211 milionů GBP, British Airways dosáhly za stejné období zisku 11 miliard GBP a pracovaly s průměrnou marží 10 %.

Ricahrd Branson v prosinci loňského roku zrušil původní ujednání z roku 2017, podle kterého měl prodat 31 % Virgin Atlantic skupině Air France-KLM. Transakce by snížila podíl Virgin Group ve společnosti na 20 % a Branson by ztratil kontrolu.

Pokud si Virgin nezajistí státní pomoc nebo nového investora (či kupce), skončí v konkurzním řízení stejně jako minulý týden skončila Virgin Australia (z 10% vlastněná Virgin Group). Virgin Australia opakovaně a neúspěšně žádala o státní pomoc. Dluhy společnosti Virgin Australia dosáhly 4,3 miliard USD.


Fotografie k článku


Související fotky


Komentáře



Rollfree - nepřihlášený host (...71.136...)
28.04.2020 03:04

Jan:
A proč by nebylo možné sehnat investory? Každá krize je současně příležitost. Ceny akcií a tedy i podílů jsou dole, takže správná doba pro koupi.

Ono to s tím ponecháním firem bez pomoci možná taky nebude tak jednoduché. Stát tu dopravu a tedy jejich zdroj příjmu direktivně zastavil. Takže se zřejmě bude muset podílet na ztrátách. Jinak to skončí nekonečnou sérií žalob.
Situace určitě není černobílá a bude to ještě hodně drsné. A zdaleka nejen u aerolinek, ty jsou jen první vlaštovkou. Začnou třeba krachovat i různí pozemní dopravci. Ale jen u dopravy to samozřejmě neskončí.

Jan - nepřihlášený host (...176.220...)
27.04.2020 21:06
Rollfree

Proc by se mela vláda na to tvářit ve smyslu Ano,dostane i Virgin...a pak se ozve xy dalsich...Britanie by mela pomoct predevsim British Airways,Francie -Air France-KLM,Spanelsko - Iberia apod...
Pokud na to soukroma spolecnost nema a neustoji krizi,je odsouzená k zániku a příjde další která obstojí až to pomine...nic extra...
Shanět investory? To jsem zvědav,už se třesou,aby miliardari pomohl nekdo z investoru v problemech,mezitím co on počítá svůj kapitál.
Riziko podnikání...začneš,rozjedeš...daří se Ti? Vyděláš...nedari se Ti? Krach...Je zisk? Pozor na mimořadné okolnosti....neni zisk? Uvažuj nad podnikáním...atd atd...
Pokud by Smartwings nebyl,bude někdo zase jiný...nebo je letiště Ferihegy dnes prazdné? Nebo bylo by po krachu Smartwings Group.,drive Travel Service Hungary? nebylo... ;)
Otazka za kolik se bude lítat u všech,nejen u Smartwings,nemyslíte? Myslím že až bude maso stát 500Kc/kg a paprika 90kc/kg,pak budou mit jine starosti lidi než shanet letenky,zvlášt kdyz za zástěrkou zmutovane chripky COVID19 /pekny nazev se vymyslel na strašení lidi/ je schovaný jiný problém a to sucho,které se vůbec neřeší,ale to je zatím všude off topic....

Rollfree - nepřihlášený host (...71.136...)
27.04.2020 18:46

Jan:
A co je špatného nebo divného na tom, že Branson zkouší víc cest? Chtěl, aby mu pomohla vláda a nabídl do zástavy ostrovy. Vláda se na to netváří, tak shání investory.
Co je na tom špatně ?
A že aerolinky obecně natahují ruce - no jsou první na řadě v téhle podivné krizi, která nastala. Ale určitě nezůstane jen u nich. Jen u těch aerolinek to šlo nejrychleji do kopru. Bohužel se asi nepletu, že časem přijde se stejnou žádostí spousta firem i z jiných oblastí.
A k tomu jak je na lidi zlý Smartwings: no, to se zřejmě změní. Protože na ty dovolenky budeme jezdit busem nebo autem. A pokud letadlem, tak už ne za pár stokorun jako doteď.

Jan - nepřihlášený host (...176.220...)
27.04.2020 18:24
jirp

Asi tak. ;) Dál není co dodat.

jirp (...135.45...)
27.04.2020 16:24
smartwings vs virgin

Ono je vzdycky lepsi pro zachranu sveho najetku (Smartwings) vyuzit cizich penez (tj. nasich). Je mi sympaticke, ze Branson alespon neco sveho nabidl. Simane nabidl akorat keci o tom, ze platil dane. Jako by to byla nejaka zasluha.

Jan - nepřihlášený host (...48.55...)
27.04.2020 14:35

Ví ten Sir Richard Branson co chce? Prvně se chce zaručit soukromým ostrovem a teď obrací a hledá investora? Nějak mi to připomíná nás stav,kdy p.Šimáně natahuje ruku a bohužel má kamaráda premiéra,který může pomoct...Tady jak je vidět,Sir Richard Branson vlastní společnost Virgin Atlantic s 51% akcií a natahuje ruku po Britské dotaci? Aha,to jsou právě Ti,kteří že svého pro 'svoji' společnost nedokážou dat ani fenik pro její zachranu...a zaručit se vlastním ostrovem byla blbost a rychle z toho sešlo...radši,že?
Ostatně pokud Virgin Atlantic by šel ke dnu,je mi to stejně jedno jako by šel ke dnu Smartwings Group.,mezitím co Čech čeká někde na odlet do své země,Smartwings reaguje tak,že nemá letadlo,hned do toho zamotá uzemnena MAX8 mezitím co jinde přepravuje letadly cizí turisty z jiné divize např.z Reykjavíku na Lanzarote...a český dovolenkar má smůlu a spí přes noc na zemi s dětmi v Terminálu,než přiletí někdy nějaký Smartwings,aby letěl v lepším případě na jeden motor nebo se obrátil pro poruchu zpět,či divertoval na cizí letiště.

Celkem 6 záznamů

Partneři


Reklama
Používáním tohoto webu vyjadřujete souhlas s tím, že využívá pro analýzy a přizpůsobení obsahu soubory cookie. Další informace