Nečekané důsledky poklesu leteckého provozu

  • 20.04.2020 13:00

Až 80% pokles letecké dopravy postihl celou řadu oblastí. Způsobuje problémy také meteorologii.

Čidla na palubě letadel automaticky sbírají a vysílají důležitá meteorologická data (rychlost a směr větru, teplota, vlhkost, turbulence), která doplňují data z ostatních zdrojů. Nyní je však s propadem letecké dopravy těchto dat důležitých pro přesnost předpovědí počasí nedostatek. 

Světová meteorologická organizace WMO (World Meteorological Organization) uvádí, že na sběru těchto dat se podílí 43 leteckých společností, jejichž letadla poskytují v rámci programu AMDAR (Aircraft Meteorological Data Relay) na 800 tisíc údajů denně. Do programu jsou v Evropě zařazena letadla společností Aer Lingus, Air France, British Airways, easyJet, Finnair, KLM, Lufthansa, SAS, Turkish Airlines, a Wizz Air.

Podle organizace se pokles objemu sbíraných dat projeví nižší přesnosti předpovědí. Nedostatek dat z letadel lze jen částečně kompenzovat tím, že některé evropské observatoře vysílají do atmosféry více balónových sond. (Foto: wmo.int)

 


Fotografie k článku



Komentáře



Merillcut - nepřihlášený host (...143.22...)
26.05.2020 16:33
Двери оптом, официальный сайт компании Tradedoors в Москве


Двери экошпон от производителя

Celkem 1 záznam

Partneři


Reklama
Používáním tohoto webu vyjadřujete souhlas s tím, že využívá pro analýzy a přizpůsobení obsahu soubory cookie. Další informace