Americké letecké společnosti přes počáteční odpor akceptují státní pomoc

  • 19.04.2020 17:00

Po původní rozhořčené reakci americké letecké společnosti akceptují podmínky vládní pomoci. Součástí této pomoci je „záchranný“ balíček v objemu 25 miliard USD, který směřuje k zachování zaměstnanosti v leteckých společnostech.

Původní negativní odezva společností byla vyvolána podmínkami pomoci, které společnosti prohlásily za nevýhodné. Jednalo se zejména o zákaz uvolňování pracovníků do konce září a zákaz měnit platnou kolektivní smlouvu. Letecké společnosti argumentovaly, že zachování zaměstnanosti zůstává i přes státní pomoc nákladnější než jejich uvolnění. Faktorem je zákaz zpětného výkupu akcií, výplaty dividend a zastropování platů vedoucích manažerů. Leteckým společnostem se nelíbí, že 30 % podpory má podobu půjčky a další část dává možnost vykoupení části akcií, a to na úrovni tržní ceny k 9. dubnu.

Podle vyjádření ministerstva dopravy již podporu akceptovaly American Airlines Group Inc, United Airlines Holdings Inc, Delta Air Lines Inc, Southwest Airlines Co, JetBlue Airways Corp a Alaska Airlines. American Airlines získají v rámci podpory 5,8 miliardy USD, Delta 5,4 miliardy USD, Southwest 3,2 miliardy USD, JetBlue 935,8 milionu USD, Alaska a Horizon Air 992 milionů USD. 

Kromě toho budou letecké společnosti moci požádat o půjčku v rámci schváleného stimulačního balíčku 2,3 bilionu USD od americké vlády. Vládní stimulační balíček na tyto účely pamatoval částkou 25 miliard USD. Zájem o půjčku již projevily American Airlines, které požádají o 4,75 miliardy USD, Alaska a Horizon Air si požádají o půjčku 1,1 miliardy USD.

Ministerstvo je přesvědčeno, že 70 % pomoci přinese přímou výhodu daňovým poplatníkům.

Letecká doprava v USA v těchto dnech poklesla o 95 % a společnosti doufají, že od října uvidí počátek postupného zotavování. (Foto: cnbc.com)

 


Fotografie k článku


Související fotky


Komentáře



Nebyly vloženy žádné komentáře.

Partneři


Reklama
Používáním tohoto webu vyjadřujete souhlas s tím, že využívá pro analýzy a přizpůsobení obsahu soubory cookie. Další informace