IATA zvýšila odhad ztrát odvětví na 252 mld. USD. Zotavení bude pomalé

Počátkem března zvýšila IATA (The International Air Transport Association) svůj odhad ztrát letecké dopravy v důsledku pandemie na 113 miliard USD. Dne 24. března IATA tento odhad korigovala na 252 miliard USD. Prudký nárůst očekávaných ztrát je způsoben rozhodnutími jednotlivých vlád omezit letecký provoz.   

Dalším problémem je zotavení po pandemii. K tomu bude docházet v době, kdy bude světová ekonomika v recesi, což je zcela jiná situace, než byla po odeznění epidemie SARS a MERS (graf 1).

Pokud jde o časování, IATA předpokládá, že propad kapacit ve všech regionech bude kulminovat ve druhém kvartálu (graf 2), přičemž největší bude v Evropě, kde dosáhne okolo 90 %. Celosvětově se ve druhém kvartálu očekává propad 65 %. Naopak nejmenší propad, 50 %, bude v regionu Asie-Pacifik, který se bude z epidemie poněkud zotavovat, a v Severní Americe.

Pokud jde o finanční zdraví společnosti, IATA uvádí, že většina společností má zdroje na přežití výpadku dvou měsíců, tj dobu výrazně kratší, než je předpokládané období trvání pandemie a období následného pomalého zotavování (graf 3).  

Dokument IATA je možno najít zde.


Fotografie k článku



Související kategorie

Komentáře



Nebyly vloženy žádné komentáře.

Partneři


Reklama
Používáním tohoto webu vyjadřujete souhlas s tím, že využívá pro analýzy a přizpůsobení obsahu soubory cookie. Další informace