Koronavirus odstavil tisíce dopravních letadel. Světová letiště se mění v parkoviště

Podle společnosti Cirium bylo k 24. březnu celosvětově uskladněno přes 6000 tryskových dopravních letadel. Letadla jsou parkována na 600 letištích. Celkově je uskladněna takřka čtvrtina světového leteckého parku, který je odhadován na 26 tisíc letadel.

Číslo přitom prudce roste. Jen za poslední den před zveřejněním výsledků bylo odstaveno 550 tryskových letadel (350 Airbusů a 200 Boeingů).

Kromě toho, že se řada letadel stahuje z provozu, klesá také využití aktivního leteckého parku. Podle Cirium např. počet aktivních letadel Boeing 777 poklesl v období od 15. do 22. března o 250 letadel na 700 a jejich nálet klesl na 8000 letových hodin.

V pondělí 23. března bylo využití Airbusů A330 na polovině hodnot z pondělí 16. března.

Počet parkovaných letadel bude nadále stoupat. Spolu s tím problém, kam s nimi. Řada letišť umísťuje letadla na pojížděcí i vzletové dráhy. Letiště Paříž CDG např. využívá pro parkování letadel od 23. března dvou vzletových drah (08R/26L a 08L/26R). Lufthansa umístila řadu odstavených strojů kromě Frankfurtu (foto 1) na plochy letiště Berlin Brandenburg a Schönefeld (foto 2). Video ukazující situaci amerických letišť je možné shlédnout zde. Letadla plní i specializovaná „pohřebiště“ jako je Victorville, kde umísťuje svá letadla např. Delta. Qantas parkuje letadla kromě jiného v Asia Pacific Aircraft Storage (APAS) u Alice Springs.

Na mnoha místech se tak setkávají uskladněná letadla 737 MAX s letadly, která vyřadila nynější pandemie a těmi, která byla z provozu vyřazena již natrvalo. (Foto: dpa, Forbes, The Independent, Los Angeles Times)  


Fotografie k článku



Související kategorie

Komentáře



Nebyly vloženy žádné komentáře.

Partneři


Reklama
Používáním tohoto webu vyjadřujete souhlas s tím, že využívá pro analýzy a přizpůsobení obsahu soubory cookie. Další informace