Státní podpora nemusí být pro Boeing žádnou výhrou

  • 23.03.2020 13:00

Během týdne se akcie Boeingu dostaly pod 100 USD. Propadly tak od začátku roku o 70 % a nejsou ani na čtvrtině hodnoty, kterou měly vloni před katastrofou letu Ethiopian. Prezident Trump proto přispěchal s ujištěním, že přežití giganta zajistí vládní pomoc. Boeing je bezesporu jednou z vůbec nejdůležitějších firem v USA, takže starost prezidenta je na místě. Masivní pomoc slíbil také leteckým společnostem.

Přes tato důležitá ujištění akcie Boeingu nenastartovaly růst, ale pouze zpomalily svůj pokles. I když to může být zdánlivě nepochopitelné, reakce finančních trhů je logická. Vysvětlíme proč.

Prezident Trump uvedl, že stát je připraven Boeing zachránit, ale pouze za daných podmínek. Podobná reakce přišla také z Kongresu. Americká vláda je připravena pomoci společnostem, které jsou obětí pandemie – jedná se o letecké společnosti, hotely, restaurace atd. Případ Boeingu je však jiný, protože jak upozorňuje Kongres, Boeing se nedostal do potíží primárně kvůli koronaviru, ale kvůli „bezohlednému jednání a chybnému rozhodování managementu“. A peníze daňových poplatníků tu nejsou proto, aby řešily důsledky nezodpovědného jednání privátní společnosti.

Pomoc tedy nebude bezpodmínečná, podmínky ale zatím nebyly komunikovány. Avšak jak uvádí vláda, musí být takové, aby daňoví poplatnici byli za takovou pomoc odměněni. Vláda zřejmě poskytne Boeingu garance na půjčku, ty však budou podmíněné.

Takovou podmínkou bude velmi pravděpodobně zákaz zpětného odkupu akcií. Na to upozorňuje deník The Wall Street Journal, výplata dividend je rovněž ohrožena. V pátek Boeing potvrdil, že výplatu dividend do odvolání zastaví a přeruší zpětný výkup akcií. Firma na to již nemá.

Hlavním magnetem akcií Boeingu byla stabilní výplata solidních dividend a zároveň růst hodnoty akcií. Boeing v posledních šesti letech investoval do zpětného odkupu akcií 43,4 miliardy USD. V poslední dekádě činily hotovostní toky Boeingu asi 58 miliard USD, tj. společnost vynaložila takřka 75 % těchto prostředků na zpětný odkup. Graf ukazuje, že akcie firmy začaly výrazně překonávat burzu (viz červená čára v grafu Dow Jones Industrial Average) právě díky zpětnému odkupu. Je nutno přiznat, že firma se věnovala finančnímu inženýringu daleko více než technickému, což vedlo k problémům 737 MAX. Vláda nemůže připustit, že firma využije finanční podpory od daňových poplatníků na nákup vlastních akcií, a to nejenom nyní, ale ani v budoucnu. 

Dobrá zpráva pro akcionáře je, že Boeingu získá záruku přežití, špatnou zprávou je, že pravděpodobnost významnějšího růstu ceny akcie je nejspíš v nedohlednu. (Graf: Yahoo finance)


Fotografie k článku



Komentáře



Nebyly vloženy žádné komentáře.

Partneři


Reklama
Používáním tohoto webu vyjadřujete souhlas s tím, že využívá pro analýzy a přizpůsobení obsahu soubory cookie. Další informace