EU plánuje organizovat leteckou přepravu ochranných prostředků z Číny

Podle informací deníku Financial Times připravuje EU plán pro zajištění přepravy ochranných prostředků z Číny do Evropy. Vyplývá to z interního dopisu, který vzešel od komisaře pro vnitřní trh Thierryho Bretona a je adresován ministrovi hospodářství Chorvatska Darko Horvatovi. Chorvatsko je v tuto chvíli předsednickou zemí EU a dopis má být distribuován ministrům hospodářství členských zemí před jejich pátečním jednáním. 

 

Dopis mj. uvádí: „Naší nejvyšší prioritou je nyní zajistit dostupnost ochranných prostředků, zejména roušek a zařízení jako jsou např. ventilátory, a proto může vzniknout potřeba jejich letecké přepravy.“ Komise proto předkládá návrh využít letecké, a nikoliv námořní dopravy, a to vzhledem k urgentní potřebě roušek a ventilátorů.

Janez Lenarcic, komisař EU pro krizový management informoval, že pomoc bude po jejím zajištění distribuována mezi jednotlivé členské země na základě jejich aktuální potřeby. 

Brusel se rozhodl jednat poté, kdy si Itálie a Španělsko stěžovaly na nedostatek ochranných prostředků a lékařských zařízení a na fakt, že jejich žádost o pomoc byla ostatními vládami EU ignorována.

Evropská komise rovněž shledala, že 90 % ingrediencí (active pharmaceutical ingredients) generických léčiv přichází z Číny a Indie, což vyvolává vysokou závislost na dovozu těchto látek a ohrožuje „strategickou nezávislost“ EU.  

Komisař Breton rovněž kritizoval některé členské státy, že přijímají nekoordinovaná opatření pro přechod hranic, která narušují volný pohyb zboží uvnitř EU. Uvedl, že některé členské státy také omezují vývoz ochranných prostředků do zemí bloku, a to přesto, že byly vyzvány takovou praxi ukončit. (Ilustrace: Financial Times)

 


Fotografie k článku



Související kategorie

Komentáře



22.03.2020 20:23
Moderace

Zkuste se prosím držet tématu a vzájemně se nenapadat.

skodafil - nepřihlášený host (...176.195...)
22.03.2020 11:21
Ať už jdou s tím vychloubáním s Čínou do prdele!

Celá republika šije roušky, jsme schopní základní potřebu normálního materiálu pokrýt samodomo. Co udělala ta Bureš skvadra za dva měsíce, od kdy je jasné že je o průser, pro zorganizování lokální výroby? Vytipovala možné firmy, dala jim objednávky, zařídila materiál, zaplatila předem, narvala sklady? Hovno. Jen jedním zákazem dokázali rozvrátit celý dodavatelský řetezec a teď se prsí, jak to vše skvěle řeší. To je už fakt na nasrání.

gogo - nepřihlášený host (...99.228...)
22.03.2020 05:52
Ideový problém

Musíme to pojmout tak nějak evropsky...Čína je náš nepřítel a podporovat ji tím, že od ní budeme nakupovat strategický materiál, je barbarství. Taťka Hřib v Praze to zařídí jinak.

jirp (...63.98...)
21.03.2020 19:58
kronavirus

Rampa: Nejak mi unika, za co byt vdecny EU, kdyz teprve ted zacinaji resit dovoz ochrannych pomucek. Kopat do nich neni nutne. I sefka EK priznala, ze Brusel zaspal. Zrejme byli pretizeni regulaci brcek, tak jim nejak uniklo, ze v Italii umira 600 lidi denne. Jsem rad, ze nase zemicka si zajistila rousky sice pozde, ale preci. Ty z EU tu budou prilis pozde, pokud to vubec dokazi zajistit.

Rampa - nepřihlášený host (...24.140...)
21.03.2020 19:26
predchozim diskutujicim

Hm, az EU vyjedna koordinovany prisun zdravotnickeho materialu, tak vam jeste bude dobra. Ale chapu, ze neodolate prilezitosti si kopnout.
Btw. jestli vam vyhovuje situace, kdy kazda z evropskych zemicek musi zvlast zebrat o dodavky v Cine a kdy bojkot uzsi integrace brani prijimani ucinnych rozhodnuti na celoevropske urovni, tak to je vas boj...

planesfun (...63.98...)
21.03.2020 19:13
EU a epidemie

Dobra ukazka, k cemu je EU ....zasnu ze existuje take komisar pro mimoradne stavy. To by me zajimalo, co dela. Asi nepovazuje soucasnou situaci za mimoradnou. Hromada nebezpecnych debilu....

Petr - nepřihlášený host (...120.203...)
21.03.2020 18:32

Vsichni vedouci cinitele EU a kazdeho clenskeho statu by meli byt souzeni za zradu Evropy a odsouzeni k absolutnim trestum.

kalandr - nepřihlášený host (...228.76...)
21.03.2020 17:38
šéfka EU

Celé to šéfstvo UE je k ničemu, hlavně teta Lejnová. Zdevastovala armádu SRN, teď zdevastuje EU.

Celkem 8 záznamů

Partneři


Reklama
Používáním tohoto webu vyjadřujete souhlas s tím, že využívá pro analýzy a přizpůsobení obsahu soubory cookie. Další informace