IATA podpořila Trumpovo rozhodnutí omezit transatlantické lety. Seznam „zakázaných“ zemí se bude měnit

Prezident Trump v noci na čtvrtek zakázal cesty návštěvníků USA ze zemí Schengenu nebo návštěvníků, kteří v poslední době v těchto zemích pobývali. Omezení se netýká amerických občanů a má platit prozatím 30 dní. Důvodem je snaha izolovat USA od zemí, které jsou v současné době epicentrem pandemie koronaviru. Čína, J. Korea, Írán a Itálie reprezentují asi 97 % nemocných. Evropská komise (EK) vyjádřila nespokojenost nad skutečností, že s ní rozhodnutí omezit transatlantické lety nebylo předem konzultováno. Na druhou stranu rozhodnutí uzavřít své hranice nebo omezit lety s EK nekonzultovaly ani členské země, kterou jsou součástí Schengenu.

V pátek prezident Trump uvedl, že v reakci na rychlý nárůst počtu nemocných ve Velké Británii se země může dostat na seznam zemí, ze kterých je přístup návštěvníků do USA zakázán. Připustil, že některé země mohou naopak seznam opustit. Vše závisí na konkrétním vývoji epidemiologické situace v jednotlivých zemích. 

Omezení transatlantické dopravy má zásadní dopady na leteckou dopravu. Transatlantické lety totiž poskytují nadprůměrné ziskové marže. Z evropských společností budou proto nejvíce postiženy Air France-KLM, British Airways Lufthansa, Norwegian. Z amerických společností dopady postihnou nejvíce United Airlines, Delta Air Lines, American Airlines Group

IATA (Mezinárodní asociace leteckých dopravců) opatření prezidenta Trumpa směřující k omezení šíření pandemie podpořila (   https://go.updates.iata.org/webmail/123902/1126896330/d21f5cabf61b3e7117bbaba7026cca2d7689c3aac0ddad97552f7d017d5b1c68). Pokud jde o ekonomické dopady na leteckou dopravu, IATA připomíná dimenze transatlantického provozu. V roce 2019 na 200 000 pravidelných letů mezi USA a zeměmi Schengenu, tj. asi 550 letů denně. Těmito lety bylo přepraveno 46 mil. cestujících, tj. asi 125 000 denně. 

Dne 5. března IATA odhadovala ztráty odvětví leteckého z důvodů pandemie na 113 mld. USD. Omezení transatlantického provozu odhadované ztráty dále zvýší. Výpadek vytvoří také enormní tlak na hotovostní toky leteckých společností. IATA proto vyzývá vlády hledat možnosti, jak pomoci leteckým dopravcům krizi překlenout, a to např. snížením daní, nákladů na infrastrukturu atd.

Dne 13. března prezident Trump vyhlásil nouzový stav, který mj. uvolní zdroje v objemu až 50 mld. USD pro boj s dopady koronaviru a podporu občanů i společností. Vyhlášení nouzového stavu spustilo výrazný růst burzovních indexů, a to včetně akcií leteckých společností. Část svých čtvrtečních ztrát umazal také Boeing.  

 



Související kategorie

Komentáře



Nebyly vloženy žádné komentáře.

Partneři


Reklama
Používáním tohoto webu vyjadřujete souhlas s tím, že využívá pro analýzy a přizpůsobení obsahu soubory cookie. Další informace