Jak je to s čistotou letadel

Epidemie koronaviru vyvolala kromě jiného také otázky, jak je to s bakteriologickou situací, resp. čistotou v letadlech.

Především letadla, která létají do postižených oblastí podléhají – alespoň v teorii – dodatečné „dekontaminaci“. Singapore Airlines např. uvádějí, že dezinfekce letadla, které přiletělo z Číny, prodloužila úklid letadla z obvyklých 70 minut na 3 hodiny. Ukázka je uvedena na videu zde.  

To tedy platí o letadlech na dálkových linkách, která létají např. do Číny, nebo Koreje. Lze však pochybovat, zda se podobně pečlivě dezinfikují či dekontaminují také letadla, která létají na krátkých a středních tratích např. do/z Itálie, která je třetí nejvíce zasaženou zemí mimo Čínu. Při obrátce 30 minut to prostě časově nevychází.

Pokud jde o čistotu (či spíše nečistotu) jednotlivých míst letadla, uskutečnila organizace Travel Math zajímavou mikrobiologickou studii, v rámci které vyšetřila bakteriologickou kontaminaci různých míst letadel. Výsledky studie jsou udávány v jednotkách CFU (colony-forming unit) na čtvereční palec a jsou překvapivé.

Tlačítko na splachování toalety vykázalo průměrnou hodnotu pouze 265 CFU na čtvereční palec, což je jen o málo více než např. bakteriologická kontaminace závěru bezpečnostních pásů (230 CFU na čtvereční palec.).

Zato vyklápěcí stolek šokuje hodnotou takřka desetkrát horší, 2 155 CFU na čtvereční palec. Je tak z bakteriologického hlediska spolehlivě nejšpinavějším místem letadla. Navíc s tlačítkem splachovadla je cestující během letu v kontaktu obvykle méně často než s vyklápěcím stolkem. Ovládání klimatizace nad hlavou cestujících vykazuje hodnotu 285 CFU na čtvereční palec, tedy rovněž více než tlačítko splachovadla.

Chceme-li uvedené hodnoty uvést do relace s tím, s čím se setkáváme v běžném životě, pak hodnoty v bytech jsou přirozeně daleko nižší. Např. toaletní prkénko v běžné domácnosti vykazuje průměrně 172 CFU na čtvereční palec, tj. je z bakteriologického hlediska čistší než jakékoliv místo, se kterým se cestující setkává v letadle. Pracovní deska kuchyňské linky dosahuje typicky 361 CFU na čtvereční palec. A peníze, které považujeme za nosič nečistot, překvapí hodnotou pouhých 5 CFU na čtvereční palec. (Foto: nationthailand.com)


Fotografie k článku



Související kategorie

Komentáře



Nebyly vloženy žádné komentáře.

Partneři


Reklama
Používáním tohoto webu vyjadřujete souhlas s tím, že využívá pro analýzy a přizpůsobení obsahu soubory cookie. Další informace