Bombardier vystoupil z programu A220 a končí jako výrobce civilních dopravních letadel

  • 14.02.2020 13:10

Airbus zvýšil svůj podíl ve společném programu A220 z 50,6 % na 75 %. Bombardier z programu vystoupil a tím společnost ukončila své aktivity v oblasti civilní letecké dopravy. Zbývající podíl drží provincie Quebeck.

V posledních letech se Bombardier v rámci své strategie postupně zbavuje svých neprofilových a neziskových aktiv a vrací se do své hlavní oblasti podnikání, tj. výroby vlaků a dalších dopravních prostředků. V loňském roce společnost sice ujišťovala, že je odhodlána nadále si ponechat a rozvíjet výrobu bizjetů, ale počátkem února informoval Wall Street Journal, že Bombardier podle všeho jedná o prodeji divize business jetů americkému Textronu.

Připomínáme, že společnost Airbus SE se stala majoritním vlastníkem společnosti Bombardier Inc. CSeries dne 1. července 2018. Bombardier investoval od roku 2008 do vývoje letadel CSeries (nyní A220) asi 6 miliard USD, čím se společnost výrazně zadlužila. Airbus získal svůj majoritní podíl závazkem „vložených služeb“, zejména podporou v oblasti nákupu, prodeje a marketingu. Airbus se rovněž zavázal poskytnout programu CSeries výrobní kapacity ve svém závodě v americkém Mobile a zachovat základní výrobu v quebeckém Mirabel. Pro Airbus byla tato transakce mimořádně výhodná, pro Bombardier východiskem z nouze. Katalyzátorem tohoto, pro Airbus mimořádně výhodného obchodu, byl paradoxně Boeing, když se snažil zablokovat nákup letadel CSeries společností Delta Air Lines. Riziko, že se tento obchod neuskuteční, přinutilo Bombardier vzdát se majority ve prospěch Airbusu.  

V červnu loňského roku převzala Mitsubishi Heavy Industries, Ltd. (MHI) za 550 milionů USD od Bombardier Inc. program Canadair Regional Jet (CRJ). Pořízení programu CRJ pomůže Mitshubishi Aircraft ve vývoji a podpoře regionálního letounu SpaceJet. Součástí transakce je prodej globální sítě údržby a podpory, jakož i veškerých práv. Bombardier dokončí výrobu již objednaných letadel a dále bude vyrábět pouze náhradní díly.

Ještě dříve, v listopadu 2018, prodal Bombardier Inc. výrobu a veškerá práva k turbopropu Q400, a to společnosti Viking Air, která je součástí Longview Aviation Capital Corp. (LAC). (Foto: Reuters, planes.cz)


Fotografie k článku



Komentáře



Nebyly vloženy žádné komentáře.

Partneři


Reklama
Používáním tohoto webu vyjadřujete souhlas s tím, že využívá pro analýzy a přizpůsobení obsahu soubory cookie. Další informace