Sonar našel vrak letadla Korean Airlines KE858

  • 25.01.2020 08:30

Za použití 3D sonaru byl po více než třiceti letech zřejmě nalezen vrak havarovaného Boeingu 707 (HL7406) společnosti Korean Airlines (https://aviation-safety.net/photo/928/Boeing-707-3B5C-HL7406 ). Vrak leží v Andamanském moři nedaleko břehů Myanmaru (Barmy). Oznámila to jihokorejská televize. Intenzivní pátrání Daego MBC TV trvalo rok a k nalezení vraku nakonec přispěla informace od místních rybářů.

Některé trosky letadla vyplavilo more po katastrofě (foto 2), ale celý vrak nebyl až doposud nalezen.

Letoun letící dne 29. listopadu 1987 na lince KE858 z Bagdádu do Soulu s mezipřistáním v Abú Dhabí a Bangkoku se stal obětí pumového útoku organizovaného agenty Severní Koreje. Na palubě zahynulo všech 115 osob. Agenti umístili výbušné zařízení schované v rádiu do letadla v Bagdádu a během mezipřistání v Abú Dhabí vystoupili. Bomba explodovala po asi 9 hodinách, když byl letoun v letové hladině FL370. Agenti byli kvůli falešným pasům odhaleni na útěkové trase v Bahrajnu. Účast severokorejských agentů se podařilo prokázat. KLDR se tak snažila překazit olympijské hry v Soulu.

Jeden z agentů při zadržení spáchal sebevraždu, agentka Kim Hyon-hui byla převezena do Jižní Koreje a tam odsouzena v roce 1989 k smrti. Korejský prezident ji však omilostnil. Kim napsala velmi otevřenou autobiografii, která byla u nás vydána pod názvem Slzy mé duše. (Foto: en.wikipedia. org, history.com).


Fotografie k článku



Komentáře



Nebyly vloženy žádné komentáře.

Partneři


Reklama
Používáním tohoto webu vyjadřujete souhlas s tím, že využívá pro analýzy a přizpůsobení obsahu soubory cookie. Další informace