Wu-chan bez leteckého spojení. Světová letiště zavádějí preventivní opatření proti šíření viru

Čínské úřady ve snaze zastavit šíření koronaviru n-CoV izolovaly jedenáctimilionové město Wu-Chan. Jsou zrušeny veškeré lety i veřejná doprava. Lidem je od 10 hod. dne 23. ledna zakázáno město opouštět.

Virus má schopnost přenášet se z člověka na člověka a podle odhadů již infikoval 1700 lidí, přičemž 500 nemocných je diagnostikováno a 17 lidí zemřelo. Odborníci odhadují, že úmrtnost na virus je asi 2 %, tj. výrazně nižší než v případě SARS. SARS se začal z Číny šířit v roce 2002 a jeho úmrtnost byla 10 %. Lidé s příznaky nemoci jsou kromě Číny také v USA, Japonsku, Macau, na Tchaj-wanu a v Jižní Koreji

Čínská letiště, některá letiště v USA, Londýn Heathrow a Moskva Šeremetěvo již zavedly preventivní kontrolu cestujících přilétajících z Číny. Čína kontroluje také cestující na nádražích.

Problém je, že první projevy nemoci se objeví teprve po pěti až sedmi dnech. Kontrola na letištích je proto málo efektivní, zato viditelně připomene cestujícím, že pokud se u nich vyskytnou do několika dní teploty, kašel a dýchací potíže, je nutné vyhledat pomoc.

Posádky letadel mají zároveň upozornit, pokud zjistí na palubě cestující se symptomy nemoci. Některé letecké společnosti, jako např. Cathay Pacifik, dovolují personálu, který je ve styku s cestujícími, používat ústní roušky.

Podle vyjádření mluvčí pražského letiště Kateřiny Pavlíkové opatření v souvislosti s možností šíření nakažlivé choroby zavádí pražské letiště na podnět Hygienické stranice hlavního města Prahy. V souvislosti s šířením koronaviru v Číně zatím na pražském letišti žádná opatření přijata nebyla.

Organizace IATA žádné specifické doporučení zatím nevydala. 

Letecké společnosti vychází vstříc cestujícím, kteří z obav z nemoci ruší nebo mění letenky. Cestovní kanceláře a dopravci očekávají, že řada cestujících bude letenky či zájezdy do Číny rušit.  

V Číně začínají 24. ledna oslavy Nového roku, což je období intenzivního cestování. To může šíření viru napomoci. (Foto: Business Insider)     


Fotografie k článku



Související kategorie

Komentáře



Nebyly vloženy žádné komentáře.

Partneři


Reklama
Používáním tohoto webu vyjadřujete souhlas s tím, že využívá pro analýzy a přizpůsobení obsahu soubory cookie. Další informace