Italská vláda nechce dále investovat do Alitalie. Do poloviny roku najde investora nebo končí.

  • 09.01.2020 08:00

Podle vyjádření italského ministra hospodářství Stefana Patuanelliho je překlenovací půjčka 400 milionů EUR, kterou vláda poskytla Alitalii 21. prosince 2019, tou poslední. Vláda do společnosti již dále není ochotna investovat. Ministr tvrdí, že společnost buď do poloviny roku najde investora nebo zanikne.

Alitalia naposledy zkrachovala v dubnu 2017, a od té doby došlo k několika neúspěšným pokusům o její privatizaci. Přitom „konečný termín pro podání závazných nabídek“ byl posunut celkem asi sedmkrát, aniž by nějaká závazná nabídka byla podána. Z tohoto důvodu je nutno tvrzení ministra italské vlády o finálním řešení do poloviny roku 2020 brát s rezervou.

Ministr zároveň ujistil, že překlenovací úvěr, který vláda poskytla Alitalii, není nedovolenou státní podporou. Argumentuje, že byl jmenován nový správce konkurzní podstaty a společnost prochází restrukturalizací. Podle ministra každý den provozu znamená ztrátu asi 2 miliony EUR.

V roce 2017 získala společnost překlenovací úvěry v celkovém objemu 900 mil. EUR. Tyto půjčky měly být splaceny do prosince 2018, ale splaceny dodnes nejsou.

Italská vláda se nyní upíná k Lufthanse, která o Alitalii projevuje opatrný zájem, ale nikoliv za podmínek, které nabízí italská vláda. Dalším zájemcem je Delta Air Lines, ta má však zájem pouze o malý kapitálový podíl ve společnosti. Alitalie je členem aliance SkyTeam. (Foto: FT.com, planes.cz)


Fotografie k článku


Související fotky


Komentáře



Jan - nepřihlášený host (...176.220...)
11.01.2020 23:55

Tak si říkám všeobecně,jak dlouho různé aerolinky od vzniku existují,mají své známé jméno nekolik desetiletí a pak se najde nějaká generace,která na úkor svých zisků pošle aerolinku do insolvence....a tak je to i u nás... ČSA s bohatou flotilou,nekolik 734,735,ATR....A310 do USA na Newark....a dnes? Lítá s nesmyslným diamantem ve svem livery s jedním menším letadlem Airbus a několika dosluhujícími ATR prodána ještě více tragické společnosti Smartwings,ve které stát nedrží pokud se nepletu ani 1 procento akcii...taky smutná kapitola nenažraných vedení,celeho managementu na úkor zisků...co se tehdy nepovedlo a fungovalo,dneska se rozkrade téměř vše kam se jen člověk podívá...smutný příběh konce od vzniku dlouholetých aerolinii /Alitalie-otazka casu-,Malev,CSA apod..../

Celkem 1 záznam

Partneři


Reklama
Používáním tohoto webu vyjadřujete souhlas s tím, že využívá pro analýzy a přizpůsobení obsahu soubory cookie. Další informace