Íránu se zřejmě zdařilo obejít sankce USA a získá nová letadla. Neví se jak.

  • 02.01.2020 08:00

Írán podle vyjádření ministra dopravy Mohammada Eslami získá tři nová letadla Airbus. Jedná se o překvapující informaci, neboť USA uvalily na Írán mimořádně rozsáhlá sankční opatření. Ta postihují jakoukoliv právnickou či fyzickou osobu, která by vstoupila do obchodních vztahů s Íránem. Stávající sankce jsou nejtvrdší v dlouhé historii protiíránských sankcí. Bez ohledu na to, že země EU proti sankcím vystupují, musí se jim podřídit.

Není tedy jasné, jak získají místní letecké společnosti nová letadla, a jak bude dlouhodobě garantována dodávka náhradních dílů.

Jedná se v krátké době již o druhé prohlášení týkající se dodávek letadel. Šéf Kish Airlines Farzaneh Sharafbafi v interview pro zpravodajství Tasnim dne 22. prosince informoval, že společnost si pronajme od nejmenované asijské společnosti tři letadla Embraer.

Po uzavření dohody o ukončení atomového programu Íránu a ukončení sankcí v roce 2015 si Írán objednal asi 100 letadel Airbus a 80 letadel Boeing v celkové hodnotě takřka 45 miliard USD. Objednal rovněž 40 turbopropů ATR. Do obnovení sankcí v roce 2018 stihl z této objednávky dodat Airbus pouze tři letadla a ATR 13 letadel (foto 1).

Letecký park íránských společností je v důsledku dlouhodobých sankcí zoufale zastaralý a trpí nedostatkem náhradních dílů, což přispělo spolu s dalšími faktory k řadě katastrof, ke kterým v Íránu došlo. Poslední z nich se odehrála v lednu 2019, kdy havaroval Boeing 707 společnosti Saha Air (foto 2). (Foto: Tehran Times, SamChui)


Fotografie k článku


Související fotky


Související články

Komentáře



AntiČupa - nepřihlášený host (...25.0...)
02.01.2020 10:50

A kde Čupo ty ruská letadla, jak si nám tu na jiném fóru z Moskvy tak moc sliboval?

Hilldiar - nepřihlášený host (...239.64...)
02.01.2020 08:52
dobře

jen tak dál

Celkem 2 záznamy

Partneři


Reklama
Používáním tohoto webu vyjadřujete souhlas s tím, že využívá pro analýzy a přizpůsobení obsahu soubory cookie. Další informace