WTO shledala, že Airbus tále získává nedovolenou podporu od EU

  • 04.12.2019 17:00

Světová obchodní organizace WTO (The World Trade Organization) zjistila, že EU neukončila nezákonnou podporu společnosti Airbus. Vyplývá to z informací zpravodajství Reuters. Obchodní spory mezi EU a USA týkající se nedovolené podpory výrobců Airbus a Boeing se táhnou již 15 let.  

WTO shledala, že nedovolené podpoře se nadále těší výroba letadel Airbus A350 a Airbus A380, a to na základě půjček, které byly společnosti poskytnuty zeměmi EU za výhodnějších než běžných komerčních podmínek. WTO tak odmítá ve své zprávě z 2. prosince tvrzení EU, že nedovolená podpora pro Airbus byla zastavena. WTO rovněž odmítá argument EU, že rozhodnutí zastavit výrobu A380 vylučuje, že by A380 byl nadále konkurentem Boeingu.

Organizace WTO přitvrdila v argumentech proti A350 a uvádí, že nedovolená podpora výroby ohrožuje tržní podíl Boeingu, neboť A350 je přímým konkurentem na trhu dálkových dvoumotorových letadel, kde Boeing nabízí letoun 787.

Zástupce USA v organizaci WTO uvádí, že pokračující nedovolená podpora Airbusu poškozuje hospodářské zájmy leteckého průmyslu USA a organizace musí přijmout rozhodné kroky, které vyloučí pokřivení svobodného trhu.

Evropská komise tvrdí, že analýza obsahuje řadu chyb a zavažuje odvolání.

V říjnu vyhrály Spojené státy svůj spor s EU a získaly právo uvalit na dovoz z EU dodatečná cla ve výši 7,5 miliard USD. Situaci v obchodních vztazích EU a USA nejnověji komplikuje francouzské rozhodnutí zdanit „digitální daní“ americké internetové giganty. To Spojené státy považují za nespravedlivé a zvažují uvalit dodatečná cla na veškerý dovoz z Francie. (Foto: Reuters, planes.cz)


Fotografie k článku



Komentáře



Rampa - nepřihlášený host (...24.140...)
05.12.2019 12:20
tále získává

Co znamená "tále získává"?

atlas - nepřihlášený host (...168.37...)
04.12.2019 18:26

Toto je inak strasne smutne, na svete su dvaja vyrobcovia lietadiel, a obaja dostavaju statne stimuly.

Celkem 2 záznamy

Partneři


Reklama
Používáním tohoto webu vyjadřujete souhlas s tím, že využívá pro analýzy a přizpůsobení obsahu soubory cookie. Další informace