Zástupci Ruska a Gruzie jednali v Praze o obnovení letů. Zatím bezvýsledně

  • 30.11.2019 17:00

O podmínkách obnovení leteckého spojení mezi Ruskem a Gruzií jednali v Praze představitelé úřadů obou zemí. Jednání nepřineslo žádné konkrétní datum, kdy bude letecké spojení obnoveno. Jediným výsledkem je dohoda, že jednání budou pokračovat. Obecně se očekává, že lety budou obnoveny během prvního pololetí 2020.

Gruzínsko-ruské vztahy výrazně zhoršily protiruské protesty v Tbilisi, které doprovázely mezinárodní konferenci o pravoslavné víře. Prezident Putin reagoval rozhodnutím přerušit lety do Gruzie, a to od 8. července. Cestovní kanceláře byly „požádány“, aby zastavily prodej zájezdů do Gruzie. Lety gruzínských společností do Ruska byly zastaveny.

Gruzie odhaduje ztráty způsobené turistickému ruchu na minimálně 300 milionů USD. Do okamžiku zastavení provozu byla Gruzie nejrychleji rostoucím trhem letecké dopravy v Evropě.   

Letecká společnost Georgian Airways plánuje podat u Evropského soudu žalobu na Rusko a žádá kompenzaci 25 milionů USD, a to za neodůvodněné zastavení provozu. Oficiálním důvodem ruských úřadů k zastavení letů je dluh Georgian Airways za navigační služby a letištní poplatky ve výši 800 tisíc USD a nedostatky programu bezpečnosti letů. Georgian obvinění odmítá.

Vzhledem k tomu, že země nemají diplomatické vztahy, jednání týkající se letecké dopravy mezi oběma státy probíhají od roku 2012 v Praze. (Foto: RIA, planes.cz)


Fotografie k článku


Související fotky


Související články

Komentáře



Nebyly vloženy žádné komentáře.

Partneři


Reklama
Používáním tohoto webu vyjadřujete souhlas s tím, že využívá pro analýzy a přizpůsobení obsahu soubory cookie. Další informace