FAA může uzemnit až 38 Boeingů 737 NG společnosti Southwest

  • 12.11.2019 17:30

Americký úřad pro civilní letectví (FAA) může uzemnit až 38 letadel 737 NG, které pořídila společnost od zahraničních provozovatelů. FAA shledala, že v dokumentaci k letadlům, které společnost pořídila od zahraničních dopravců, jsou mezery a jasné závady. Southwest tudíž tato letadla provozují, aniž by měly znalosti o jejich historii. 

Southwest Airlines v období 2013 až 2017 pořídily podle agentury Reuters 88 letadel. Původ letadel je různý, sloužila např. v Argentině, Číně, Rusku a dalších zemích. Southwest nyní na popud FAA musí detailně prověřit skutečný stav všech 88 letadel.

V memorandu ředitele FAA pro audit datovaném 24. října se uvádí, že inspekce odhalily 30 oprav, které nebyly zaneseny v dokumentaci, a 42 velkých oprav. Některé z nich přitom nesplňují standardy FAA.

Výbor Senátu USA v pondělí konstatoval, že revize dokumentace zmíněných 88 strojů odhalila 360 velkých oprav, o kterých Southwest nevěděl a zřejmě tedy nebyly uvedeny v prodejní dokumentaci k letadlům. Zbývá ještě vyšetřit 38 zbývajících strojů. FAA hrozí, že vzhledem k alarmujícím výsledkům auditu nechá zbývající stroje uzemnit, dokud inspekce nepotvrdí, že letouny splňují standardy FAA.

Southwest se snaží toto rozhodnutí FAA předejít tím, že slíbil, že zbývající letadla (uvádí 47 strojů) prověří nejpozději do 31. ledna 2020. Celkem 50 pracovníků společnosti bude muset prověřit na 63 000 záznamů o opravách v 16 různých jazycích. (ndtv.com, planes.cz)


Fotografie k článku


Související fotky


Komentáře



Nebyly vloženy žádné komentáře.

Partneři


Reklama
Používáním tohoto webu vyjadřujete souhlas s tím, že využívá pro analýzy a přizpůsobení obsahu soubory cookie. Další informace