Airbus nesplní roční plán výroby letadel. Vyhodil šéfa nákupu.

  • 12.11.2019 13:00

Koncem října Airbus zklamal investory, když přiznal, že letos nedokáže splnit plánovaný objem výroby 880 až 890 letadel a do splnění cíle bude scházet asi 20 až 30 letadel. To se také projeví na nižších hotovostních tocích, které proti původním odhadům poklesnou o 1 miliardu EUR. Hlavním důvodem nesplnění cíle jsou dlouhodobé problémy s náběhem výroby v závodě v Hamburku, která stále nedosahuje plánovaných kapacit. Airbus řeší problém výroby v Hamburku již dva roky. Na konferenci v Hongkongu Airbus přiznal, že výroba Airbusu A321neo v konfiguraci ACF pro 240 cestujících nabrala zpoždění půl roku, což vyvolává nelibost zákazníků. Těsná koordinace dodávek a výroby nových letadel je také kriticky důležitá pro snížení výrobních nákladů.

Minulý týden bylo oznámeno, že šéf nákupu Klaus Richter opustí společnost, aby se mohl věnovat „jiným profesionálním výzvám“. Klaus Richter šéfoval před svým nástupem k Airbusu nákupu u BMW. Richter figuroval nějakou dobu na listině možných kandidátů na šéfa společnosti Airbus. Řízením nákupu byl pověřen Francois Mery, který zastává funkci šéfa provozu závodu Airbusu v Číně.

Guillaume Faury, který se v dubnu stal generálním ředitelem Airbusu, slibuje zásadní modernizaci a robotizaci výroby. Airbus nyní studuje možnosti rozšířit ještě letos výrobu v Číně ze čtyř letadel měsíčně na šest. Pro výrobu A321neo se připravují také prostory v závodě v Toulouse, které uvolní výroba A380. Zatím však nebylo přijato finální rozhodnutí. 

Airbus informaci, kterou přineslo zpravodajství Reuters, odmítl komentovat. (Foto: gulfnews.com, planes.cz)


Fotografie k článku



Komentáře



Nebyly vloženy žádné komentáře.

Partneři


Reklama
Používáním tohoto webu vyjadřujete souhlas s tím, že využívá pro analýzy a přizpůsobení obsahu soubory cookie. Další informace