USA se chystají vystoupit z Open Skies

  • 04.11.2019 17:00

Podle deníku The Wall Street Journal podepsal prezident Trump dokument, který přiblížil Spojené státy k vystoupení z dohody Open Skies. Ta umožňuje členům Dohody provádět neozbrojenými letouny pozorovací lety nad vojenskými zařízeními nebo „podezřelým“ územím druhých států. Dohoda byla za USA podepsána v roce 1992 prezidentem Georgem Bushem.

Dohodu podepsalo 34 zemí, přičemž účast USA a Ruska je chápána jako zásadní, neboť obě země mají značný jaderný odstrašující potenciál. Fotografie, které se sdílí mezi členskými státy, pak mohou být užitečné pro méně technologicky vyspělé země, které nemají vlastní schopnosti získávat zpravodajské informace. Lze předpokládat, že pokud USA z Dohody vystoupí, vystoupí následně i Rusko, a pak by Dohoda pozbyla jakéhokoliv smyslu.     

Dohoda funguje tak, že členská země, která chce vykonat pozorovací let, musí požádat o takový průzkumný let s předstihem minimálně 72 hod. Každá země musí akceptovat určitý počet letů nad svým územím. Po schválení minimálně 24 hod. před zamýšleným počátkem letu strana vykonávající průzkum předá přesný letový plán. Inspektoři na palubě letadla mají po dobu mise diplomatický status a průzkumné letadlo má prioritu před civilní leteckou dopravou. A pochopitelně může létat nad zakázanými nebo omezenými oblastmi.  

Např. v dubnu strávilo ruské průzkumné letadlo nad USA celkem čtyři dny, přičemž přeletělo důležité vojenské základny, a to včetně Oblasti 51. Naopak USA vyslaly nad Rusko dva průzkumné Boeingy ze základny v Nebrasce. V roce 2016 letěla americká letadla nad Ruskem 200krát, ruská nad USA 70krát. Letadla mohou být osazena optickými, infra a radarovými sensory. Rusko používá k průzkumným letům nad USA letadla Tu-214ON (foto 2), zatímco např. nad Českou republikou létá An-30B (foto 3). Vybavení letadel se kontroluje před zahájením letu a po jeho ukončení, aby bylo zaručeno, že sledovány budou jen objekty po trase pozorovacího letu a pouze povoleným způsobem.   

Americká vláda vychází z toho, že prostředků určených na Open Skies lze využít jinde a efektivněji. Jedná se zejména o špionážní satelity a zřejmě i supertajný prostředek X-37B (foto 4), který se jen před několika dny po 780 dnech vrátil z rekordně dlouhého letu ve vesmíru. Kritici dohody Open Skies tvrdí, že Dohoda je přežitá a dnes již nemá smysl posílat nad Rusko stařičké Boeingy (foto 1). Dalším důvodem může být, že Rusko trvale odmítá „pustit” letadla do citlivé oblasti enklávy Kaliningrad nebo do konfliktní oblasti Gruzie, Abcházie a Osetie. Dalším argumentem je, že Rusko potřebuje informace více než USA, a proto vytěží z pozorovacích letů větší prospěch než USA. Totéž ostatně již v roce 2016 potvrdil velitel americké Defense Intelligence Agency.

Odpůrci rozhodnutí o odchodu USA z Dohody naopak argumentují důležitostí pokračovat ve sledování Ruska a v odchodu Států z Dohody vidí ústupek Rusku. (Foto: RFE, wikimedia, mil.ru, US Air Force)


Fotografie k článku


Související fotky


Související články

Komentáře



klm - nepřihlášený host (...67.81...)
05.11.2019 10:01
to tryskacek

tak rusko je 2.5x větší než USA na rozlohu:)

ale ne, Rusové letěli 200x a USA taky 200x jenomže Rusové taky lítají nad jiné země NATO. ta dohoda je NATO vs Rusko. tedy rusové letěli 200 letů nad země NATO z čehož 70x nad USA.

A to že z toho chtějí USA vycouvat je páka na Rusko, jelikož se jim nelíbí že v rozporu s dohodou rusové omezují rozsah sledovaného území

Tryskáček - nepřihlášený host (...139.121...)
05.11.2019 06:29

V článku se píše, že v roce 2016 letěla letadla USA nad Ruskem 200x, kdežto Ruská letadla nad USA jen 70x. Přesto "Dalším argumentem je, že Rusko potřebuje informace více než USA, a proto vytěží z pozorovacích letů větší prospěch než USA. "
To moc smysl nedává, leda by to Američani dělali blbě, nebo Rusko tak dobře, že více letů nepotřebují

P.C. (...183.64...)
04.11.2019 20:07

a ty popisy FOTO 1 a FOTO 2 máte naopak

P.C. (...183.64...)
04.11.2019 20:06

tak hlavně TU-154 RF-85655 létá ty pozorovací lety nad usa...

Celkem 4 záznamy

Partneři


Reklama
Používáním tohoto webu vyjadřujete souhlas s tím, že využívá pro analýzy a přizpůsobení obsahu soubory cookie. Další informace