Do Dublinu levněji

  • 28.10.2019 08:00

Zatímco řada evropských vlád zavádí nebo usiluje o zavedení dodatečného zdanění letecké dopravy, Irsko jde opačným směrem.

Společnost Dublin Airport Authority (daa), která provozuje letiště v Dublinu, je „hluboce zklamána” rozhodnutím regulátora, který nařídil snížit letištní poplatky pro cestující, a to hned na pět let. Dnešní výše poplatků účtovaných letištěm je zastropována 8,81 EUR na cestujícího. V následujících pěti letech nemá překročit 7,87 EUR na cestujícího, tj. o cca 10 % méně. Letiště tvrdí, že fakticky jsou poplatky vyšší, takže nové ceny představují efektivně pokles o 18 %. Opatření přijaté regulátorem CAR (Commission for Aviation Regulation) přinese cestujícím úsporu 320 milionů EUR. Regulátor očekává, že se tato úspora promítne do snížení cen letenek, což již potvrdila například společnost Aer Lingus. 

Daa se brání, že stávající výše poplatků je nezbytná k tomu, aby provozovatel mohl financovat ambiciózní rozvojový projekt za 2,3 miliardy EUR, který má letišti dovolit odbavit až 40 milionů cestujících ročně.

Poplatky účtované letištěm Dublin jsou přitom již dnes o asi 30-40 % levnější, než odpovídá podobným letištím v EU. V rámci nových tarifů bude levnější takřka o 60 % proti běžné výši poplatků v EU. Letiště proto shledává rozhodnutí regulátora absurdním.

Daa nyní přehodnotí investiční plán, který měl kromě jiného zvýšit kapacitu letiště o 7 milionů cestujících ročně, a zvažuje, zda rozhodnutí napadnout u Nejvyššího soudu. Regulátor je přesvědčen, že letiště má dostatek prostředků na realizaci projektu i zabezpečení kvalitních služeb.

Společnost Aer Lingus uvedla, že nezávislý posudek, který si nechala zpracovat, plně prokazuje, že přes snížení poplatků je rozvojový projekt ufinancovatelný.

Naopak zklamání vyjádřil Ryanair, který obviňuje regulátora, že promeškal svou historickou příležitost snížit poplatky ještě radikálněji, a to s ohledem na rychle rostoucí provoz letiště. K tomuto nárůstu pomáhá snaha leteckých společností nabídnout cestujícím levné tarify. (Foto: Irish Examiner, planes.cz)


Fotografie k článku


Související fotky


Komentáře



Doyl - nepřihlášený host (...211.193...)
30.10.2019 03:52
Levnější lety

Raději lítáme přes Bratislavu či Vídeň jak z Prahy, vyjde to levněji do Dublinu teď je Dublin za 940,- v listopadu máme letenky tam i zpět za 770, - loni o tomto čase stály 3000,- z Prahy s AerLingus. Jinak Dublinu a v Heathrow je mezipristami pro dlouhé lety z USA pochybuji že tyto letiště budou někdy ztrátové

Petr - nepřihlášený host (...146.191...)
28.10.2019 18:45
Oprava

Omlouvam se, US ma jen 15 prescreening letist na svete, ale v Evrope to uz snad melo byt i ve Stockholmu, v Londyne, v Madridu, Amstru, Rime atd. Nevime kde se to zaseklo...

jen - nepřihlášený host (...14.232...)
28.10.2019 12:11

us prescreenig teda rozbodne 25 letist nema - kde jste na ten nesmysl prisel?

Petr - nepřihlášený host (...146.191...)
28.10.2019 09:57
Jestli to nahodou neni tim...

… ze pres Dublin toho moc nelita a navaznost na spoje Aer Lingus taky neni nic moc, a US Prescreening ma asi dalsich 25 letist v Evrope.

Myslim, ze to tam brzy bude jako s Ruzyni, dlouho to bylo nejvetsi letiste v CEE a nejednou je prvni Varsava, ktera ma o 25% vic cestujicich. Cim to asi je?

Celkem 4 záznamy

Partneři


Reklama
Používáním tohoto webu vyjadřujete souhlas s tím, že využívá pro analýzy a přizpůsobení obsahu soubory cookie. Další informace