Adria Airways zbývá jen pár posledních dní na záchranu

  • 29.09.2019 08:30

Slovinská Adria Airways musí Úřadu pro letectví nejpozději 2. října 23:59 CEST předložit plán financování a smysluplný restrukturalizační projekt. V opačném případě pošle úřad firmu do bankrotu.

Podle pravidel EU nemůže dopravce držet certifikát AOC (Air Operator’s Certificate), pokud nesplňuje řadu náležitostí, mezi než patří zajištěné financování a adekvátní pojištění. Ve smyslu tohoto pravidla musí společnost přesvědčit regulátora, že tyto a další podmínky jsou splněny a firma má plán, jak vyvést firmu ze ztrát. Regulátor chce také od společnosti předložit dohodu s leasingovými společnostmi a zajistit, že zaměstnanci obdrží své výplaty. Regulátor ani společnost nesdělily, jaká je výše dluhů. Šéf Úřadu Rok Marolt podle informací Reuters na tiskové konferenci naznačil, že se jedná o desítky milionů EUR. Adria tvrdí, že o půjčce nebo převzetí intenzivně jedná.

Ministr hospodářství Zdravko Počivalšek na jiné tiskové konferenci sdělil, že vláda je ochotna společnosti pomoci půjčkou, ale nikoliv, pokud je řízena stávajícím managementem. Doslova řekl, že „v tomto případě nedostane ani euro“.

V mezidobí se letecký park společnosti zmenšil z 18 na letadel na 10, neboť leasingové společnosti společnosti odebraly tři letadla Airbus A320 a pět letadel CRJ. (Foto: Total Slovenia News, planes.cz)


Fotografie k článku


Související fotky


Související články

Komentáře



Nebyly vloženy žádné komentáře.

Partneři


Reklama
Používáním tohoto webu vyjadřujete souhlas s tím, že využívá pro analýzy a přizpůsobení obsahu soubory cookie. Další informace