Organizace ACI zveřejnila přehled největších a nejrychleji rostoucích letišť světa za rok 2018

  • 20.09.2019 08:00

Organizace Airports Council International (ACI) zveřejnila seznam nejrychleji rostoucích letišť světa a přehled největších letišť z hlediska pohybu cestujících a nákladu za rok 2018.

V loňském roce světová letiště odbavila 8,8 miliard cestujících, 122,7 milionů tun nákladu a zajistila 99,9 milionů pohybů letadel. Letiště celkem vloni vyrostla z hlediska počtu odbavených cestujících o 5,1 %.

Největšími světovými letišti (tab. 1) z hlediska počtu odbavených cestujících jsou letiště v Atlantě, Pekingu a Dubaji. V roce 2018 došlo k výměně na 4. a 5. pozici, na 4. místo postoupilo Los Angeles a sesadilo na 5. místo Tokio. Největším evropským letištěm je na 7. místě letiště londýnské Heathrow, které vloni odbavilo přes 80 milionů cestujících, a Paříž (CDG), která se 72 miliony odbavenými cestujícími uzavírá první desítku největších světových letišť.

Pokud jde o přepravu nákladu, pořadí na prvních místech je následující: Hongkong, Memphis, Šanghaj, Soul (Incheon) a Anchorage. V pořadí první pětky se za loňský rok nic nezměnilo.

Seznam pěti nejrychleji rostoucích světových letišť (tab. 2) z hlediska počtu odbavených cestujících (v kategorii nad 15 milionů odbavených cestujících) vede indické Bangalore, které vyrostlo o 29,1 %. Z evropských letišť se do první pětice dostala turecká Antalya (22,1 %, 2. místo) a moskevské Vnukovo (18,4 %, 4. místo).

Ze statistik ACI vyplývá, že zatímco před 10 lety měl svět pouze 16 letišť, která odbavila přes 40 milionů cestujících ročně, v roce 2018 bylo takových letišť již 54. (Tab.: ACI)


Fotografie k článku


Související fotky


Komentáře



Nebyly vloženy žádné komentáře.

Partneři


Reklama
Používáním tohoto webu vyjadřujete souhlas s tím, že využívá pro analýzy a přizpůsobení obsahu soubory cookie. Další informace