Biometrické odbavení cestujících se rychle prosazuje

  • 06.09.2019 13:00

American Airlines zahájily na vybraných letech z letiště Dallas Forth Worth (DFW) biometrické odbavení cestujících. Výhodou systému biometrického odbavení je, že během odbavení není potřeba opakovaně předkládat doklad totožnosti a palubní vstupenku. Odbavení cestujících a jejich navigace letištěm se tak stává jednodušším, pohodlnějším, rychlejším a bezpečnějším. Do konce roku vybaví American Airlines touto technologií 75 východů na letišti DFW. Údaje scanneru pro rozpoznávání obličeje jsou on-line porovnávány s údaji, které jsou uloženy v databázi americké celní a hraniční kontroly US Customs and Border Patrol.

Podle organizace SITA bude do roku 2022 investovat a testovat biometrické technologie pro odbavení cestujících 77 % letišť a 71 % leteckých společností. SITA očekává, že do roku 2036 se počet celosvětově odbavených cestujících zdvojnásobí a dosáhne takřka 8 mld. cestujících. Bez technologické revoluce v identifikaci cestujících by takový nárůst byl jen obtížně myslitelný. Průzkum IATA ukazuje, že 64 % cestujících je připraveno v procesu odbavení sdílet svá biometrická data.

V USA je biometrické odbavení testováno na asi 16 letištích, přičemž do testování jsou zapojeny např. British Airways, Delta a Lufthansa. Výhody odbavení lze přitom rozšířit i na vstup do salónků společností, půjčovny aut, atd. Efektivitu systému demonstrovala např. Lufthansa letos v dubnu, když v Los Angeles dokázala díky biometrice zajistit nástup cestujících do A380 za pouhých 20 minut.

V Evropě odstartovalo vloni pilotní projekt biometrického odbavení např. letiště Heathrow, které investuje 50 milionů GBP. Biometrické brány je možné vidět např. v terminálu 5 (viz foto 1,2). Různé testy biometrického odbavení však probíhají na většině evropských letišť, a to zdaleka nejenom na těch největších. Letos např. ověřilo biometrické odbavení letiště v Ljubljani, a to ve spolupráci se společností Amadeus a leteckými společnostmi Adria Airways a LOT. Výsledky ukázaly 75% úsporu času při nástupu do letadla. Video ukazující biometrické odbavení v Ljubljani je k shlédnutí zde.


Fotografie k článku



Komentáře



Petr - nepřihlášený host (...12.38...)
06.09.2019 22:11

Absolvoval jsem tento způsob odbavení poprvé tento týden při letu se společností Air France z IAD do CDG a ten nástup byl neskutečně rychlý a plynulý. Což zejména v případě A380 bylo velmi praktické.

Joshua - nepřihlášený host (...58.59...)
06.09.2019 19:19

Biometrické odbavení jsem si prvně vyzkoušel už v březnu na letech Delty z ATL přes DTW do AMS. V DTW jsem se přiblížil k agentovi při nástupu a automaticky na tiskárně vyjela nová palubka s upgrade do Delta Suits na A350 a rovnou jsem byl i naboardován. Za mě palec nahoru.

Celkem 2 záznamy

Partneři


Reklama
Používáním tohoto webu vyjadřujete souhlas s tím, že využívá pro analýzy a přizpůsobení obsahu soubory cookie. Další informace