Nadcházející stávku British Airways doprovázejí zmatky. Společnost nezvládla komunikaci.

  • 26.08.2019 13:00

Cestující British Airways jsou frustrováni zmatenou, obtížnou komunikací okolo nadcházející stávky pilotů.  

Piloti British Airways (BA) půjdou do stávky ve dnech 9., 10. a 27 září. BA však omylem informovaly o zrušení letů v důsledku stávky také cestující s letenkami na jiné dny. Týká se to zejména cestujících s letenkami na dny 8. až 12. září, kteří byli přebookováni nebo informováni o nároku na vrácení peněz. Poté však dostali email, že jejich původní let zrušen není. Firma ale k tomuto emailu nepřidala odkaz, na kterém by se mohl cestující automaticky znovu zaregistrovat. Kvůli obnovení je proto nutno obrátit se přímo na BA. Cestující si stěžují, že je prakticky nemožné dovolat se do call centra nebo získat jakoukoliv odezvu BA. Podle BBC News někteří cestující udávají, že marnou snahou dovolat se na call centru strávili celé hodiny. Call centrum BA odbavilo za 24 hod. na 40 000 volání.

Někteří cestující si navíc na základě původního emailu v mezidobí již koupili nové letenky (mnohdy dražší než původní), načež dostali email, že původní let zrušen není. Novou letenku není možné zrušit a původní letenku odmítá BA refundovat, protože let odbaví. Předmětem kritiky je podle deníku The Guardian také čtyřtýdenní lhůta na vrácení peněz za zrušené letenky.

Zrušení letů se bude týkat i spojení BA s Prahou (viz obr), s výjimkou letů na letiště Londýn City, které obsluhuje BA CityFlyer.

Pro stávku hlasovalo 93 % pilotů, kteří jsou členy britské odborové organizace pilotů BALPA. Piloti odmítli návrh společnosti na zvýšení mezd o 11,5 % rozložené do období tří let. BA se proti rozhodnutí odborů odvolaly k soudu, který však rozhodl 31. července ve prospěch BALPA.

Společnost BA oslavila 25. srpna 2019 právě 100 let. Dne 25. srpna 1919 zahájil předchůdce BA, společnost Aircraft Transport and Travel Limited (AT&T), pravidelné spojení mezi Londýnem a Paříží. První let se uskutečnil jednomotorovým letadlem De Havilland DH4A. Dnes provozuje BA 800 letů denně do 200 destinací. (Obr.: BA)


Fotografie k článku


Související fotky


Související články

Komentáře



Nebyly vloženy žádné komentáře.

Partneři


Reklama
Používáním tohoto webu vyjadřujete souhlas s tím, že využívá pro analýzy a přizpůsobení obsahu soubory cookie. Další informace