Čína pokročila v cestě za získáním výrobce Motor Sič

  • 26.08.2019 17:00

Čínské společnosti Skyrizon a Xinwei Group získaly více než 50 % akcií ukrajinského výrobce motorů Motor Sič. Obchod podléhá schválení antimonopolním úřadem Ukrajiny.

Podle deníku the Wall Street Journal se americká administrativa pokusí obchod zmařit, neboť podřízení Motor Sič by Číně poskytlo přístup k důležité vojenské technologii. V této věci bude tento týden jednat na Ukrajině poradce prezidenta pro národní bezpečnost John Bolton. Je možné, že společnosti nabídne významné zbrojní zakázky.

Analytici se domnívají, že případné pořízení Motor Sič by výrazně pomohlo Číně zlepšit kvalitu domácích motorů, která pokulhává za ruskými, ukrajinskými či západními motory. Čína pořídila od Motor Sič na 1200 motorů 13 různých typů.

Společnost Motor Sič se dostala do kritické hospodářské situace poté, kdy ukrajinská vláda v roce 2014 zakázala dodávky motorů do Ruska. Vývoz do Ruska představoval asi 40 % objemu výroby. Motor Sič se proto snaží najít novou poptávku zejména na čínském a indickém trhu. 

Společnost Motor Sič byla založena v roce 1907 a patří mezi největší světové výrobce leteckých a vrtulníkových motorů. (Foto: Unian)


Fotografie k článku



Související články

Komentáře



Nebyly vloženy žádné komentáře.

Partneři


Reklama
Používáním tohoto webu vyjadřujete souhlas s tím, že využívá pro analýzy a přizpůsobení obsahu soubory cookie. Další informace