British Airways hrozí po 40 letech stávka pilotů

  • 24.07.2019 08:00

Cestujícím British Airways hrozí, že jejich plány budou dotčeny stávkou pilotů. Celkem 93 % pilotů organizovaných v odborech britských pilotů BALPA odhlasovalo, že půjdou do stávky za své mzdové požadavky. Hlasování se účastnilo 90 % pilotů organizovaných v odborech. Uvádí, že zatímco společnost dosahuje „obrovských zisků“, výše jejich platů se zvyšuje pouze velmi pomalu. Piloti se proto domáhají svého spravedlivého podílu na hospodářských úspěších firmy, která letos oslaví 100 let své existence.

British Airways usilují dosáhnout rozhodnutí soudu o zrušení stávky. V takovém případě by BALPA musela organizovat hlasování znovu. Pokud však soud stávku nezruší, piloti mohou nastoupit do stávky kdykoli od 6. srpna.

Odbory si stěžují, že vyjednávání o platech se táhne od listopadu a nepřineslo výsledky. Litují, že stávka nyní zasáhne letní období. Naproti tomu BA uvádí, že zůstává otevřena k vyjednávání a nabízené zvýšení platů o 11,5 % ve třech letech je spravedlivé a bylo doporučeno odbory Unite a GMB (část pilotů BA je organizována v těchto odborových organizacích). BA jsou proto postojem BALPA rozhořčeny.

Letadla BA přepraví denně 145 000 cestujících. I když by se podařilo BA tento problém vyřešit, neznamená to pro Británii automaticky klidné léto. Hrozí totiž stávky personálu letiště Heathrow, které vyhlásila odborová organizace Unite, a která může omezit nebo zastavit provoz letiště ve dnech 27.7., 5.8., 6.8., 23. a 24. 8.  

Problémům čelí také Ryanair, jehož piloti rozhodnou o stávce hlasováním do 7. srpna. Pokud by hlasování dopadlo ve prospěch stávky a soud by rozhodnutí nezvrátil, piloti mohou vstoupit do stávky již 21. srpna. (Foto: Reuters, planes.cz)


Fotografie k článku


Související fotky


Související články

Komentáře



24.07.2019 10:45
Petr:

Díky, doplněno

Petr - nepřihlášený host (...203.254...)
24.07.2019 09:31
Detail...

Chtelo by to doplnit, ze zvyseni platu o 11,5% je rozlozeno do tri let, takze pod 4% rocne...

Celkem 2 záznamy

Partneři


Reklama
Používáním tohoto webu vyjadřujete souhlas s tím, že využívá pro analýzy a přizpůsobení obsahu soubory cookie. Další informace