British Airways hrozí pokuta až 183 mil. GBP za únik osobních údajů zákazníků

  • 09.07.2019 17:00

Britský úřad komisaře pro informatiku (ICO) vyrozuměl společnost British Airways, že jí bude udělena pokuta za ztrátu zákaznických dat. Výše pokuty je 183 mil. GBP, což představuje asi 1,5 % ročního obratu společnosti.

V rámci pravidel pro ochranu osobních údajů General Data Protection Regulation (GDPR), která platí od května loňského roku, může být za porušení pravidel pro ochranu dat uložena pokuta až 20 mil. EUR nebo 4 % ročního obratu, podle toho, co je vyšší. Zatím nejvyšší pokuta byla udělena britským regulátorem Facebooku, a to 500 tis. GBP za skandál kolem společnosti Cambridge Analytica. Francouzský regulátor uložil pokutu 50 mil. EUR společnosti Google za nedostatek transparentnosti při zpracování osobních dat.

British Airways v září 2018 přiznaly, že jí byla ukradena data asi 380 tisíc zákazníků. Jednalo se o data zákazníků, kteří přistupovali do systému British Airways přes webové rozhraní nebo prostřednictvím mobilní aplikace. Data byla ukradena během 14 dní počínaje 21. srpnem. V říjnu však British Airways ohlásily, že zákazníků bylo o 185 tisíc více, než bylo původně odhadováno, a období, kdy byla data ukradena, bylo delší. Mezi zcizenými daty byly zákaznické přihlašovací údaje, detaily kreditních karet, informace o zakoupených letech, jména a adresy. Komisařka Elizabeth Denhamová odůvodňuje výši pokuty tím, že pokuta je nižší, než mohla být způsobená ztráta.

Alex Cruz, předseda a CEO British Airways, vyjádřil nad rozhodnutím regulátora překvapení a zklamání. Hájí se tím, že nebylo zjištěno žádné zneužití ukradených dat. British Airways také s úřadem spolupracovaly na vyřešení problému a zlepšení systému ochrany dat. (Foto: AP, planes.cz)


Fotografie k článku


Související fotky


Komentáře



Nebyly vloženy žádné komentáře.

Partneři


Reklama
Používáním tohoto webu vyjadřujete souhlas s tím, že využívá pro analýzy a přizpůsobení obsahu soubory cookie. Další informace