Maďarsko se chce zbavit Gripenů. Šilhá po F-35.

  • 15.06.2019 17:00

Maďarsko uvažuje o ukončení leasingové dohody na stíhačky Saab JAS 39 Gripen. Problém přitom neleží v letounech samých, ale spíše postoji švédské vlády k Maďarsku. Švédsko ostře kritizuje maďarskou vládu a obviňuje ji z xenofobie a odmítání imigrace. Do kritiky se přitom zapojil i švédský premiér Stefan Löfven, který opakovaně obviňuje Maďarsko a Polsko z podkopávání základních evropských hodnot a Maďarsko z omezování politické svobody.

Není divu, že ve světle ostré kritiky chce Maďarsko nahradit stávající leasingovou dohodu na 14 letadel Gripen za americká letadla 5. generace Lockheed Martin F-35. Odhadovaná hodnota kontraktu je asi 1 mld. USD. Alternativou může být pořízení stíhaček F-16.

Gripenům se přitom v poslední době nedaří. Přes nadějný začátek v České republice a Maďarsku se Gripen v zemích střední a východní Evropy neuchytil.  

Před několika týdny rozhodlo Polsko o pořízení F-35, které těmito letouny nahradí dosluhující letadla MiG-29 a bitevníky Suchoj Su-22. (Foto: Hungary Today, Aviation Report, planes.cz)


Fotografie k článku


Související fotky


Související články

Komentáře



Nebyly vloženy žádné komentáře.

Partneři


Reklama
Používáním tohoto webu vyjadřujete souhlas s tím, že využívá pro analýzy a přizpůsobení obsahu soubory cookie. Další informace