Nové letiště v Istanbulu má problémy. Jsou způsobeny nepříznivým počasím.

  • 21.05.2019 17:00

Nové gigantické letiště v Istanbulu přešlo 6. dubna hladce do plného provozu. Přesto provoz letiště není bezproblémový. Již během dubna bylo zaznamenáno relativně velké množství letů, které divertovaly na letiště Çorlu, asi 100 km západně od nového letiště.

Příčinou diverze bylo počasí. To není velkým překvapením, neboť řada expertů již v roce 2014, v době zahájení projektování letiště, poukazovala na časté mlhy v této oblasti nebo severní vítr o vysoké rychlosti. Zpráva z roku 2014 uvádí, že v místě letiště se vyskytují 107 dní v roce bouřky a 65 dní v roce nízká oblačnost. Bylo proto navrženo nejdříve dlouhodobě pozorovat meteorologickou situaci, a teprve poté lokalitu odsouhlasit. To se však nestalo. S rostoucím provozem lze přitom očekávat další zhoršení situace. 

Původní letiště v evropské části Istanbulu je již mimo provoz a letiště Sabiha Gökçen není schopno odbavit letadla divertující z nového letiště. Diverze do Corlu je problémem zejména pro tranzitující cestující, kteří tak nejspíš ztratí přípojné lety. A Istanbul je hub s velkým podílem tranzitních cestujících.


Fotografie k článku


Související fotky


Související články

Komentáře



Peter Pšenica (...168.131...)
22.05.2019 11:41

Peter, veď to som mal práve na mysli, je mi jasné, že hotely v centre Istanbulu zostali, ale zatiaľčo predtým stačilo na presun 10 minút, teraz je to v lepšom prípade hodina. V okolí nového letiska asi žiadne hotely, aspoň zatiaľ, moc nie sú. A ak je layover v noci, ako som mal ja, transfer oberá zbytočne o čas, kedy mohol klient spať. Ja osobne som čakal cca 45 minút na check-in v hoteli a to mi ešte chceli dať ranný odvoz 7:00, pritom odlet som mal až 10:10, čím by som samozrejme nestihol raňajky (a to by bola škoda, lebo boli úžasné). Takže som "na vlastnú zodpovednosť" išiel pekne na raňajky a na letisko sa viezol až shuttlom o 8:00 h a aj tak som mal nekonečné more času. To bohužiaľ teraz s novým letiskom je oveľa horšie...

Peter - nepřihlášený host (...216.135...)
21.05.2019 23:06
2Peter

Predpokladám, že zazmluvnených hotelov budú mať viac, ale pred 2 týždňami som dostal Hotel Grand Yavuz v centre Istanbulu (cca 10 minút od Hagia Sophia). Hotel bol taktiež luxusný a pri dlhšom layover-i je výhoda, že človek má kam ísť a nemusí trčať na letisku, aj keď hodiný transfer mikrobusom po 12 hodinovom lete nie je práve to naj.

Peter Pšenica (...40.209...)
21.05.2019 22:12

Asi by bolo správnejšie napísať, že staré letisko Atatürk už neobsluhuje bežné pasažierske lety, lebo ešte nie je mimo prevádzky, stále na neho lietajú nákladné, VIP a privátne lety. Osobne mi je veľmi ľúto premiestnenia prevádzky na nové letisko, Atatürk bol super na fotografovanie, na novom letisku to bude asi dosť problém a hlavne je veľmi ďaleko od mesta. Tiež by som chcel vidieť, ako funguje služba tranzitných hotelov pre cestujúcich Turkish Airlines, ktoré spoločnosť ponúka zdarma, ak prestup v ekonomickej triede je dlhší ako 8 h (v obchodnej triede ešte menej). V okolí Atatürku bolo množstvo hotelov, sám som v jednom luxusnom takto býval vo februári počas cesty do Južnej Ameriky, neverím tomu, že spolu s novým letiskom stihli postaviť okolo neho aj dostatok hotelov na ubytovanie takýchto tranzitných cestujúcich. Škoda, že namiesto výstavby nového letiska nerozšírili radšej letisko Sabiha Gökcen a nepreniesli naň z Atatürku všetky lety, ktoré boli vyslovene point-to-point.

Atlas - nepřihlášený host (...168.42...)
21.05.2019 17:53

To uz je tak ked diktator si stavia pomnik.

Celkem 4 záznamy

Partneři


Reklama
Používáním tohoto webu vyjadřujete souhlas s tím, že využívá pro analýzy a přizpůsobení obsahu soubory cookie. Další informace