Stratolaunch vykonal svůj první zkušební let. Do boje o „nízkonákladovou“ dopravu do kosmu tak vstupuje další hráč.

  • 19.04.2019 08:30

13. dubna se z letiště Mojave Air and Space Port v Kalifornii poprvé vznesl do vzduchu letoun Stratolaunch (N351SL) společnosti Stratolaunch Systems. První let trval 2,5 hod., letoun dosáhl rychlosti 304 km/h a výšky 5800 m. Konstruktérem dvoutrupého letadla je Scaled Composites LLC, kterou založil spoluzakladatel Microsoftu Paul Allen. Stratolaunch má sloužit jako nosič pro „nízkonákladové“ lety raket do vesmíru. Nosič je často označován jako největší soudobý letoun na světě, protože rozpětím křídel 117 metrů překonává Antonov An-225 Mrija. Délkou 72 metrů však rozměrů Antonova nedosahuje. Hmotnost je 226 tun. Nosič pohání šest motorů Pratt & Whitney PW4056, většina avionoiky je převzata z Boeingu 747-400.

Úkolem nosiče je vynášet komerční rakety do výšky asi 11 km a odtud je odpálit do vesmíru. Tím se dosáhne značné úspory nákladů, odstraní závislost na pozemních odpalovacích rampách a sníží závislost na počasí. Letoun byl původně určen jako nosič raket SpaceX Falcon 9, ale obě společnosti se rozešly a ze spolupráce sešlo. V roce 2016 se jako partner objevil Northrop Grumman a jeho společnost Orbital ATK, která vyvíjí rakety Pegasus XL. Stratolaunch plánuje v budoucnosti vyvinout vlastní rakety.

Hlavním konkurentem tohoto projektu je Virgin Orbit miliardáře Richarda Bransona, který chce jako nosiče využít Boeing 747. Cílem tohoto i dalších podobných projektů je zásadně snížit náklady na vynášení nákladu do kosmu. 

Pro vynášení raket potřebuje Stratolaunch (stejně jako jakákoliv jiná společnost v USA) speciální certifikaci FAA. (Foto: Staratolaunch Systems, planes.cz)


Fotografie k článku



Komentáře



Nebyly vloženy žádné komentáře.

Partneři


Reklama
Používáním tohoto webu vyjadřujete souhlas s tím, že využívá pro analýzy a přizpůsobení obsahu soubory cookie. Další informace