Turecko nedostane stíhačky F-35

  • 04.04.2019 17:00

Spojené státy zakázaly dodávky letadel Lockheed Martin F-35 Lightning II a souvisejícího vybavení do Turecka. Americké úřady podmiňovaly dodávky nejmodernějšího „neviditelného“ F-35 zrušením kontraktu na ruský protivzdušný systém S-400, který má Turecko nasadit již v polovině roku. Ankara opakovaně odmítla kontrakt zrušit. Turecký prezident v minulosti opakovaně pohrozil, že pokud F-35 nedostane, pořídí stíhačky Suchoj Su-57.

Spojené státy se obávají, že nasazení systému Almaz-Antej S-400 Triumf v zemi NATO může přispět odhalení slabých míst detekce „neviditelného“ F-35, kterých pak Rusko může využít. Podle údajů dodavatele Rosoboronexport je systém Triumf schopen detekovat F-35 na vzdálenost 150 km.

Lockheed Martin oficiálně představil F-35A Turecku v červnu 2018. Turecko plánovalo objednat 100 letadel F-35, z nichž prvních 30 mělo být dodáno do konce roku 2022. V mezidobí již turečtí piloti a pozemní personál absolvovali výcvik na základně Eglin na Floridě.

Místo systému S-400 nabídly Spojené státy Turecku dodávky vlastního systému Raytheon Patriot, ale Turecko nabídku odmítlo.  

Turkish Aerospace Industries je také dodavatelem střední části trupu F-35 a odstranění turecké firmy jako dodavatele způsobí zpoždění dodávek. Do výroby F-35 je zapojeno celkem deset tureckých firem. Pentagon chtěl proto původně dodávky z Turecka zachovat.

Turecko je přitom jednou z nejsilnějších, nejlépe vyzbrojených a nejdůležitějších armád NATO. Turecké letectvo disponuje přes 1000 vojenských letadel a vrtulníků a je tak desáté největší vojenské letectvo na světě (podle ratingu Globalfirepower). Pro srovnání, Spojené státy na prvním místě disponují 13 tis. vojenských letadel a vrtulníků. Kromě USA má v zemích NATO silnější letectvo než Turecko pouze Francie, která disponuje 1200 vojenských letadel. (Foto: Lockheed Martin, planes.cz)


Fotografie k článku



Komentáře



Nebyly vloženy žádné komentáře.

Partneři


Reklama
Používáním tohoto webu vyjadřujete souhlas s tím, že využívá pro analýzy a přizpůsobení obsahu soubory cookie. Další informace