Největší investor Rolls-Royce snížil svůj podíl ve firmě

  • 28.03.2019 08:00

Trvající problémy s motory Trent 1000 přivedly největšího investora Rolls-Royce k rozhodnutí snížit svůj podíl ve firmě a prodat část akcií. Rozhodnutí přišlo záhy poté, kdy bylo oznámeno, že roční odměna CEO skupiny Warrena Easta vyrostla o 70 % na takřka 4 mil. GBP.

Kvůli problémům s motory Trent 1000 pro Dreamlinery přitom bylo hospodaření skupiny v loňském roce ztrátové. Rolls-Royce také rozzlobil svého hlavního zákazníka, Airbus, když nedokázal včas dodat motory pro nový A330neo, a tím opozdil jeho vstup na trh. Dalším problémem byl výkon motorů Trent 900 pro Airbus A380, které nikdy nedosáhly garantovaných parametrů. Letos se Rolls-Royce rozhodl opustit soutěž o dodávky motorů pro perspektivní Boeing NMA, protože bylo jasné, že si Boeing motory Rolls-Royce nevybere. Celkově situace pro Rolls-Royce tedy nevypadá nijak růžově, a to ani u Boeingu ani u Airbusu. Navíc s Brexitem (pokud nastane) a snahou Spojených států po vyrovnané obchodní bilanci je pravděpodobné, že Airbus bude preferovat americké motory spíše než Rolls Royce.   

ValueAct Capital se stal největším investorem Rolls-Royce v roce 2015 a nyní drží 9,48 % akcií společnosti.  Rolls Royce obhajoval zvýšení odměn CEO tvrzením, že „během tří let od roku 2016 byl výkon společnosti velmi dobrý z hlediska hotovostních toků, zisku a návratnosti pro akcionáře, a že zvýšení odměny reflektuje výplatu první části dlouhodobého motivačního programu“. Nešťastné provozovatele Dreamlinerů s motory Trent 1000 Package C tato formulace asi nepřesvědčí.

V únoru ohlásil Rolls Royce, že letos na řešení problémů motorů Trent 1000 uvolní dalších 790 mil. GBP. Na dalších 186 mil. GBP přijde rozhodnutí Airbusu ukončit výrobu A380, což zásadně ovlivní poptávku po motorech. (Foto: AP, planes.cz)


Fotografie k článku


Související fotky


Související články

Komentáře



Nebyly vloženy žádné komentáře.

Partneři


Reklama
Používáním tohoto webu vyjadřujete souhlas s tím, že využívá pro analýzy a přizpůsobení obsahu soubory cookie. Další informace