Ztráty Boeingu na zakázce KC-46A Pegasus dosáhly 3,6 mld. USD. A mohou se dále zvyšovat.

  • 16.02.2019 08:30

Vyšší než původně předpokládané náklady a složitost zákaznických požadavků vedla k celkové ztrátě Boeingu na zakázce na nová tankovací letadla US Air Force ve výši 3,6 mld. USD.

USAF akceptovala KC-46A (derivát civilního Boeingu 767) s výhradami letos 10. ledna, přičemž zpoždění dodávky dosáhlo takřka dvou let. Boeing měl původně dodat v srpnu 2017 prvních 18 letadel, a to včetně náhradních dílů. Nyní se zdá, že toho mezníku bude dosaženo nejdříve v roce 2020.

Boeing má dodat celkem 52 tankerů v hodnotě 7,8 mld. USD. Pokud však splní veškeré podmínky kontraktu, potom celková zakázka může dosáhnout až 179 letadel a hodnota kontraktu 30 mld. USD. Dodavatel doufá, že se mu podaří kompenzovat ztráty a získat důležité mezinárodní kontrakty, aby se celý program zotavil. Firma však investorům oznámila, že vzhledem ke komplikovanosti zakázky nemůže vyloučit, že ztráty dále porostou a bude docházet k dalším skluzům v dodávkách.

Kontrakt byl uzavřen za pevnou cenu, takže Boeing nemá šanci vyjednat s USAF novou cenu, která by reflektovala dodatečné a nepředvídané náklady. (Foto: Boeing, ilustrační planes.cz)


Související fotky


Související články

Komentáře



Ivo - nepřihlášený host (...12.115...)
22.02.2019 12:03
KC-46A

Kdyby loby Boeingu neprosadila zrušení tendru na tankovací Airbusy, tak už mohli dostávat nová letadla, navíc vyráběná v USA. Za blbost se platí v každé oblasti.

Celkem 1 záznam

Partneři


Reklama
Používáním tohoto webu vyjadřujete souhlas s tím, že využívá pro analýzy a přizpůsobení obsahu soubory cookie. Další informace