Boeing se stal partnerem firmy Aerion při vývoji nadzvukového dopravního letadla

  • 08.02.2019 08:00

Boeing v rámci nově ustaveného partnerství poskytne společnosti Aerion zásadní pomoc v oblasti technologického rozvoje, návrhu letadla a komercializaci projektu. Podrobnosti kontraktu nebyly zveřejněny. 

Boeing poskytne také podporu v přípravě a provádění testovacích letů a výroby tak, aby se nadzvukový Aerion AS2 dostal na trh. AS2 má létat rychlostí 1,4 M nad mořem a 1,2 M nad pevninou. Nad Spojenými státy jsou zatím nadzvukové lety dopravních letadel sice zakázány, ale vede se řada aktivit k revizi těchto opatření. Na transatlantické trati letoun ušetří až 3 hod. 

Společnost Aerion plánuje uskutečnit první transatlantický let z New Yorku do Londýna v říjnu 2023, a to k 20. výročí odchodu Concordu do penze. Aerion již spolupracuje na vývoji AS2 s firmou Lockheed Martin a jejím proslaveným závodem Skunk Works, kde se zrodily převratné stroje jako U-2, SR-71 nebo F-35. K certifikaci AS2 by mělo dojít v roce 2025 a zahájení komerčního provozu o rok později.

AS2 má mít dolet až 7800 km při letu rychlostí Mach 1,4 a 10000 km při rychlosti Mach 0,95. Je určen pro 12 cestujících, spíše než o dopravní letadlo se tedy jedná o bizjet. (Foto: Aerion).


Fotografie k článku


Související fotky


Související články

Komentáře



Nebyly vloženy žádné komentáře.

Partneři


Reklama
Používáním tohoto webu vyjadřujete souhlas s tím, že využívá pro analýzy a přizpůsobení obsahu soubory cookie. Další informace