První let autonomního „létajícího auta“ od Boeingu

  • 01.02.2019 17:00

Boeing uskutečnil první let prototypu svého revolučního dopravního prostředku – autonomního (samořídícího) dopravního leteckého prostředku (autonomous passenger air vehicle PAV). Tento prostředek vznikl jako koncept pro městskou leteckou mobilitu teprve v loňském roce, takže do vzduchu se dostal v neobyčejně krátké době.

Prototyp uskutečnil autonomní vzlet, visení a přistání. Během prvního letu dohlížel na činnost automatiky pilot. Další testy budou zahrnovat vlastní let a přechod z visu do letu a naopak, tj. ty fáze letu, které jsou pro jakýkoli letoun VTOL (vertikální vzlet a přistání) kritické. Letoun má elektrický pohon, který by měl zajistit autonomní lety do vzdálenosti 80 km. Je bezmála 10 m dlouhý a 8,5 m široký a měl by sloužit přepravě dvou až čtyř osob. Vzhledem k elektrickému pohonu se letoun označuje jako eVTOL.

Vývoj systému zajišťuje divize Boeing NeXt, která se zabývá experimentálními technologiemi a autonomními lety s použitím elektrického pohonu. Kromě zmíněného PAV vyvíjí NeXt také plně elektrický nákladní dopravní prostředek (cargo air vehicle CAV) pro přepravu nákladu do 226 kg hmotnosti. CAV poprvé vzlétl vloni a letos budou pokračovat zkoušky ve vnějším prostředí.

Na podobném prostředku s pracovním označením Vahana pracuje také Airbus, první let vykonal již vloni.

Jednou ze společností, která aktivně rozvíjí myšlenku autonomních elektrických letadel (létajících aut) do měst je UBER, která chce nabídnout službu městské letecké dopravy UBERAir zákazníkům již od roku 2023. Největším problémem samoříditelných létajících aut (podobně jako u aut) jsou právní aspekty související se zodpovědností za bezpečnost letu. (Foto: Boeing)


Fotografie k článku



Komentáře



Nebyly vloženy žádné komentáře.

Partneři


Reklama
Používáním tohoto webu vyjadřujete souhlas s tím, že využívá pro analýzy a přizpůsobení obsahu soubory cookie. Další informace