Slet bizjetů na Světovém ekonomickém fóru v Davosu

  • 30.01.2019 08:00

Výroční konference Světového ekonomického fóra ve švýcarském Davosu, kam se každoročně sjíždí či spíše slétává světová ekonomická a politická elita, je dobrou show pro milovníky bizjetů. V letošním roce se odhaduje, že na čtyři letiště v okolí Davosu přiletělo až 1500 privátních jetů. Nejpopulárnějšími jsou mezi návštěvníky Gulfstream a Bombardier. Navíc se VIP hosté obvykle přesunovali blíže Davosu vrtulníky. V letošním roce bylo přitom bizjetů asi o 14 % méně, což pravděpodobně souvisí s absencí hlav některých významných zemí (např. D. Trumpa, T. May, E. Macrona).

Nával privátních jetů již méně potěšil různé představitele ekologických hnutí a aniglobalizační aktivisty, kteří kritizovali fakt, že politici, kteří v Davosu kážou nutnost kolektivního boje s globálním oteplováním, sami používají luxusní bizjety, které shledávají za nejneekologičtější způsob dopravy. Někteří aktivisté např. ze Švédska se do Davosu proto dostavili se svými protesty vlaky, aby tak vyjádřili protest proti letecké dopravě a jejím emisím.

Organizátoři výroční konference naopak přispěchali s vysvětlením a statistikou, že uhlíková stopa bizjetů je kompenzována udržitelnými ekologickými iniciativami v Davosu samotném. (Foto: AFP, AP Photo, planes.cz)


Fotografie k článku



Komentáře



M_V (...103.93...)
31.01.2019 00:26

Která jsou ta čtyři letiště? V citované zprávě analyzují jen Zurich a St. Gallen. Napadá mě ještě Samedan, Bergamo, Linate, Malpensa...

Celkem 1 záznam

Partneři


Reklama
Používáním tohoto webu vyjadřujete souhlas s tím, že využívá pro analýzy a přizpůsobení obsahu soubory cookie. Další informace