Čína zveřejnila ambiciózní plán výstavby letišť. Postaví 200 nových letišť.

  • 21.01.2019 13:00

Pravděpodobně největším problémem evropské a v menší míře i severoamerické letecké dopravy je fakt, že kapacita letišť se prakticky nemění, zatímco počty přepravených cestujících rostou. Během 20 let se kapacita letecké přepravy zdvojnásobí, ale kapacita letišť stoupne jen o 5 %. Tento problém je sice dobře rozpoznaný, ale řešení neexistuje, protože různá environmentalistická hnutí, lobby a komplikovaná regulace účinně blokují rozvoj letišť i výstavbu dalších přistávacích drah.

Největšímu růstu letecké dopravy ve světě se těší Čína, která si však tento problém uvědomuje. Pokud jde o letiště, Čína vybuduje v následujících 15 letech na 200 nových letišť.

Čína dnes provozuje 234 civilních letišť, do roku 2035 bude mít 450 letišť. Čínský úřad pro civilní letectví CAAC nyní publikoval podrobnou zprávu o plánech výstavby letišť. Úřad zároveň konstatoval, že sice dochází ke zlepšení kvality služeb, ale řada letišť je dnes neadekvátních a jsou nerovnoměrně rozprostřeny. Růst kapacity dopravních letišť musí přitom sledovat zejména oblasti s největším růstem střední třídy, která bude hlavním generátorem poptávky po službách letecké dopravy. Jedná se tedy do oblasti jako je např. Peking, Tchien-ťin a Šanghaj.

Letiště v Pekingu je již nyní druhým největším letištěm na světě, a proto Čína přistoupila ke 13mld. investicí (v USD) k výstavbě dalšího pekingského letiště Beijing Daxing International Airport (ZBAD), které má být uvedeno do provozu v září. Letiště má projektovanou kapacitu 72 mil. cestujících ročně a bude mít 268 východů k letadlům. (Foto: Beijing Airport, Xinhua, planes.cz)


Fotografie k článku


Související fotky


Související články

Komentáře



MarcelHK - nepřihlášený host (...17.10...)
21.01.2019 16:31
Letiště

To je tedy fakt poprvé co slyším, že číňany palí oči z letecké dopravy.
Možná by také nebyli největší znečišťovatelé světa, pokud by si u nich ten náš civilizovaný a ekologický svět nenechal vyrábět vše od A do Z. A nevyvážel tam odpadky na likvidaci, zajisté ekologickou.

Skutečně nechápu, co je špatného na výstavbě letišť a rozvoji letecké dopravy. Která je navíc docela ekologická.

Tomáš - nepřihlášený host (...35.107...)
21.01.2019 15:02

Za to v Číně žádná environmentalistická hnutí nemají a proto ve velkých městech jejich obyvatele permanentně palí oči a Čína patří mezi největší znečišťovatele světa.

Celkem 2 záznamy

Partneři


Reklama
Používáním tohoto webu vyjadřujete souhlas s tím, že využívá pro analýzy a přizpůsobení obsahu soubory cookie. Další informace