JetBlue žádá sloty na evropských letištích

  • 08.01.2019 08:00

Společnost JetBlue Airways podala u regulačních orgánů žádost o přidělení slotů na některých evropských letištích. Posiluje to spekulace, že JetBlue zahájí v tomto roce transatlantickou přepravu mezi letišti na severovýchodě USA a západě Evropy. JetBlue podle různých náznaků hodlá tyto transatlantické linky otevřít novými Airbusy A321LR. Takovou informaci sdělil CEO společnosti zaměstnancům JetBlue svým novoročním dopisem. 

JetBlue zároveň požádala antimonopolní orgány, aby prošetřily připravovaný společný podnik společnosti Delta Air Lines a zajistily, že existence takové společnosti neohrozí obsluhu evropských letišť. Delta, Air France-KLM a Virgin Atlantic požádaly společně v červenci 2018 antimonopolní orgány o imunitu před antimonopolními zákony, která by dovolila jmenovaným společnostem ustavit společný podnik pro transatlantické linky. Delta již provozuje jeden takový „imunizovaný“ podnik s Air France-KLM a Alitalií a druhý s Virgin Atlantic. Nový společný podnik by měl spojit oba již existující podniky do jediné společnosti, ale bez problémové Alitalie.

JetBlue sice není proti takovému megakonglomerátu, ale požaduje zajistit přístup na letiště v Londýně, Amsterodamu a Paříži. JetBlue zároveň varuje, že společný podnik čtyř velkých dopravců prohloubí koncentraci na transatlantických linkách, což dále poškodí soutěž na již tak velmi koncentrovaném trhu transatlantické dopravy. JetBlue Airways byly založeny v roce 2000. Jejich letadlový park sestává z 58 Airbusů A321, 130 A320 a 60 Embraerů E190. Společnost ročně přepraví asi 40 mil.cestujících. (Foto:JetBlue, planes.cz)


Fotografie k článku


Související fotky


Související články

Komentáře



Nebyly vloženy žádné komentáře.

Partneři


Reklama
Používáním tohoto webu vyjadřujete souhlas s tím, že využívá pro analýzy a přizpůsobení obsahu soubory cookie. Další informace