Japonské Ministerstvo dopravy hrozí Japan Airlines odebráním licence. Má příliš mnoho opilých pilotů

  • 27.12.2018 12:30

Japan Airlines, japonský vlajkový dopravce, byl oficiálně varován příkazem japonského Ministerstva dopravy, že má příliš mnoho opilých pilotů a musí tuto situaci změnit, jinak ztratí licenci. Ministerstvo tak reagovalo na řadu případů, kdy zaměstnanci společnosti v zaměstnání požívali alkohol nebo byli opilí:  U Katsutoshi Jitsukawy, pilota JAL, bylo 28.10. jen 50. min před odletem z Londýna do Tokia zjištěno desetinásobné překročení max. dovoleného množství alkoholu v krvi. Pilot byl zadržen policí a následně odsouzen k 10 měsícům vězení. V prosinci byl člen palubního personálu JAL nalezen opilý na palubě. Tvrdil, že použil ústní vodu.

V Japonsku neexistuje zákon, který by zakázal požívání alkoholu členům létajícího personálu během práce nebo zakazoval výkon jejich práce pod vlivem alkoholu. Toto je regulováno směrnicemi příslušného dopravce. Směrnice Japan Airlines přitom pouze zapovídají požívání alkoholu v době 12 hodin před odletem. Japan Airlines má v ratingu organizace Skytrax nejvyšší rating, tj. 5 hvězd. (Foto: JAL, planes.cz)

Prověrka Ministerstva dále odhalila, že společnost nemá záznamy ze 4175 testů na alkohol provedených od srpna 2017. Dále bylo zjištěno, že přinejmenším ve 197 případech byl test proveden nesprávně. Toto se zřejmě týká i zmíněného pilota na Heathrow, který bez problémů prošel testem na alkohol při odjezdu z hotelu na letiště. Ministerstvo zároveň informovalo další japonské společnosti, jako je All Nippon Airways a Skymark Airlines a požaduje do 18. 1. 2019 zprávu, jak společnosti zjistí, že personál není ve službě pod vlivem alkoholu. Japan Airlines zavádí po incidentu na Heathrow některé úpravy pravidel, např. nyní zakazuje požívání alkoholu od 24 hod. před odletem místo 12 hod. Společnost také zvýší počet alkotestů. Prezident společnosti Japan Airlines si snížil plat o 20%, aby demonstroval svůj podíl odpovědnosti a odhodlání situaci vyřešit.


Fotografie k článku


Související fotky


Související články

Komentáře



Nebyly vloženy žádné komentáře.

Partneři


Reklama
Používáním tohoto webu vyjadřujete souhlas s tím, že využívá pro analýzy a přizpůsobení obsahu soubory cookie. Další informace