Letiště Gatwick v omezeném provozu. Perimetr letiště střeží armáda

Letiště Gatwick, které bylo od středy večera paralyzováno pohybem dronů, přešlo v pátek ráno do omezeného provozu. Cestující jsou vyzýváni, aby si před odjezdem na letišti zkontrolovali stav svého letu. Provozní ředitel letiště uvedl, že původně mělo být odbaveno na 800 letů a věří, že 700 letů se podaří odbavit. Na redukci letů upozorňuje také easyJet. Letiště dnes plánovalo odbavit 126 000 cestujících. Včera bylo rušením letů postiženo na 110 tis. cestujících.

Do pátrání po operátorovi nebo operátorech dronů je nasazena policie, armáda s radiotechnickými prostředky a speciální bezpečnostní složky. Ve čtvrtek byli na letiště přivoláni i armádní odstřelovači, ale jejich nasazení nakonec nebylo povoleno vzhledem k rizikům pro obyvatelstvo. Přes všechna opatření se zatím nedaří provozovatele dronů odhalit. Nasazení armádních radiotechnických prostředků by však mělo, alespoň podle názoru letiště, zabránit dronům znovu narušit perimetr. Záběry průmyslových televizí CCTV na letišti se ukázaly jako nedostatečné k tomu, aby umožnily určit typ použitých dronů. I pokud by se jednalo o běžné komerčně dostupné drony, je jasné, že jejich řízení bylo účelově přeladěno do jiných frekvenčních pásem.

Přestože vloni bylo registrováno ve Velké Británii na 93 případů, kdy se dron nebezpečně přiblížil k letadlu, tento případ je zjevně prvním případem systematického, rozsáhlého a kriminálního útoku na provoz letiště a bezpečnost leteckého provozu. Britský ministr dopravy uvedl, že se jedná o nový typ hrozby pro letiště. V letošním roce přijala Velká Británie tvrdší zákony proti dronům. Ty kromě jiného zakazují použití dronů do 1 km od letišť a za porušení zákonů hrozí trest vězení do 5 let. Potenciálně katastrofické dopady možného střetu dronu s letadlem demonstruje toto video.


Fotografie k článku


Související fotky


Související články

Související kategorie

Komentáře



Nebyly vloženy žádné komentáře.

Partneři


Reklama
Používáním tohoto webu vyjadřujete souhlas s tím, že využívá pro analýzy a přizpůsobení obsahu soubory cookie. Další informace