Letiště Gatwick je paralyzováno drony již přes 24 hod. Cestující pátečních letů nemají na letiště vyjíždět

  • 20.12.2018 22:40

Ve čtvrtek po 20. hodině britského času požádalo letiště Gatwick, aby cestující nevyjížděli v dohledné době na letiště, a to včetně těch s odletem v pátek. Stewart Wingate, generální ředitel letiště Londýn Gatwick, přiznal, že nyní není nikdo schopen odhadnout, kdy se provoz vrátí do normálu. Letiště kvalifikovalo tuto situaci jako záměrný útok na provoz letiště.

V pátek 21. 12. měla být odbavena největší část předvánočního provozu. Gatwick je druhé největší letiště v Británii. Drony se během dne pravidelně objevovaly nad letištěm, naposledy v 16:00 britského času. Na zjištění pachatele nebo pachatelů nyní pracuje kromě policie i armáda, která nasadila speciální radiotechnické prostředky, které se normálně nevyužívají. Zdá se však, že jejich nasazení nevedlo k očekávaným výsledkům, což může napovídat o míře sofistikovanosti tohoto útoku, který trvá již 24 hod.

Letiště v důsledku této situace bylo dnes nuceno zrušit 633 ze 760 plánovaných letů. Celkem bylo postiženo přes 102 000 cestujících. Postiženým cestujícím letecké společnosti nebudou vyplácet kompenzace za zrušení letů, neboť jde o „mimořádné okolnosti“. Kolem 15:30 navíc na půl hodiny zkolaboval na letišti Heathrow systém Amadeus, který několik leteckých společností používá k odbavení cestujících. Ryanair informoval, že v pátek přesune své lety z/na Gatwick na letiště Londýn Stansted. Ohrožení bezpečnosti letecké dopravy dronem je považováno za trestný čin, za který hrozí v Británii až 5 let vězení. (Foto: BBC, Gatwick Airport, planes.cz)


Fotografie k článku


Související fotky


Související články

Komentáře



Lukáš - nepřihlášený host (...115.79...)
21.12.2018 10:53
Dron

To už je iná vec ak z toho nič nepoužijú, problém je aj to, že kým by sa na miesto dostavili a zakročili tak dron je preč, tie lacnejšie drony ako mám aj ja doma vydržia lietať maximálne do 10 minút , je to krátky čas na to aby zakročili nejakým spôsobom, ale dosť dlhý na to aby ochromili letisko a zdá sa že ich je viac takže to celú vec komplikuje.
Na druhú stranu ja lietam so svojim dronom maximálne na dvore a nemám odvahu zaletieť ani nad susedov pozemok a nie to ešte nad takéto letisko, mám pocit že to robí niekto kto ma o koliesko menej, alebo niekto kto si ,,zas,, našiel blbý spôsob ako škodiť západnému svetu :)

cyklista - nepřihlášený host (...143.170...)
21.12.2018 10:19

Díky, ale tohle vím. Všechno to jsou celkem levná, dostupná a pohotová řešení, zdá se ale, že nic z toho ani nezkusili použít.

Lukáš - nepřihlášený host (...115.79...)
21.12.2018 08:44
Dá sa...

Pre cyklistu... sú možnosti ako zasiahnuť proti dronom ale všetko je ešte len v testovaní a skúšaní...v Dubaji ho jednoducho zostrelia ale dôležité je aby polícia prišla na miesto lokalizácie skôr, než sa dron stratí. Ďalšia možnosť je elektronicky vyhľadať frekvenciu ovládača a na diaľku ho vypnúť a počul som aj o možnosti, že cvičia dravé vtáky aby dron ulovili, veď toto sa už roky robí a používa na letiskách, že sokoly lovia a plašia vtáctvo len treba skolov aktualizovať na drony :D

cyklista - nepřihlášený host (...143.170...)
21.12.2018 07:52
Legislativa v Anglii

Zná někdo právní úpravu provozu letišť v Anglii? Ve zprávách bylo, že policie pátrá po pilotech dronů, ti ale mohou být klidně na druhé straně světa. Lze zasáhnout přímo proti dronům?

Celkem 4 záznamy

Partneři


Reklama
Používáním tohoto webu vyjadřujete souhlas s tím, že využívá pro analýzy a přizpůsobení obsahu soubory cookie. Další informace