S Air Italy do USA. "Sponsored by Qatar Airways", tvrdí americké společnosti

  • 22.12.2018 08:30

Katar a Qatar Airways, které jsou předmětem sankcí ze strany Saúdské Arábie a dalších arabských zemí, posilují svými investicemi leteckých společností a letišť své nezávislé a impozantní postavení.

Mezi hlavní „letecké“ investice patří zejména:

  • 20 % skupiny IAG, která zahrnuje British Airways, Iberii, Aer Lingus, LEVEL a Vueling s 546 letadly a dalšími 291 objednanými
  • 49 % Air Italy – 17 letadel a 47 objednaných
  • 10 % skupiny LATAM – 287 letadel a 22 objednaných
  • 10 % Cathay Pacific – 128 letadel + 42 objednaných
  • 20 % letiště Londýn Heathrow, 25 % Moskva Vnukovo a 25 % Petrohrad-Pulkovo

Katarské investice přitom nezahrnují jenom letecký průmysl. Qatar Investment Authority (QIA) je např. největším akcionářem Volkswagen AG, vlastní londýnský obchodní dům Harrods a hotel Savoy, věž HSBC, atd. Jmění QIA se odhaduje na 335 mld. USD. Kromě bojkotu ze strany Saúdské Arábie a jejích arabských spojenců jsou to také americké letecké společnosti, které vedou od počátku roku 2018 kampaň proti Qatar Airways. Obviňují společnost z nedovolené státní podpory, a to přesto, že Qatar předložil v létě americkým společnostem účetní knihy, které prokázaly, že taková podpora neexistuje. Vzhledem k těmto třenicím Qatar nyní expanduje na linkách do USA prostřednictvím Air Italy, kde vlastní 49 %. V příštím roce otevírá Air Italy nové linky Milán - Los Angeles a Milán - San Francisco. Společnost přitom zdůrazňuje, že je nezávislou společností, kde 51 % vlastní Alisarda a 49% podíl Qatar Airways.

Americké letecké společnosti nyní intenzivně lobují americkou vládu, aby zabránila Air Italy provozovat tyto lety, o kterých je přesvědčena, že jsou podpořeny finanční injekcí Qatar Airways resp. Kataru. Je však obtížné si představit, jak by mohla americká vláda legálně blokovat lety společnosti z EU do USA. V každém případě více konkurence je pro cestujícího dobrá věc a transatlantické lety se svou nadprůměrnou ziskovou marží po konkurenci přímo volají. (Air Italy, Daily Post, planes.cz)


Fotografie k článku


Související fotky


Související články

Komentáře



L.Paluzga (...164.28...)
22.12.2018 19:05
2 poznámky

"Více konkurence je pro cestujícího dobrá věc" je věta stejného významu jako "práce šlechtí". Prostě nesmysl, kterým se dá v případě potřeby obhájit cokoliv.
A tohle "transatlantické lety se svou nadprůměrnou ziskovou marží po konkurenci přímo volají" je z jakých zdrojů? Z žádných, protože házet do jednoho pytle lety USA-EU, EU-SA a třeba MEA-USA (což jsou z princiou vše TATL lety) může jen ten, kdo neví, o čem vlastně píše, ale má potřebu "něco" napsat.
Dost mi vadí, že ty články zde nejsou podepsané konkrétním autorem.

Lukáš - nepřihlášený host (...115.79...)
22.12.2018 10:53
...

Neviem na čo sa Saudská Arábia hrá, je to také ako keď zlodej kričí, aby chytili zlodeja. Nemajú si čo vyčítať a z môjho pohľadu skôr saudi podporujú terorizmus.

Celkem 2 záznamy

Partneři


Reklama
Používáním tohoto webu vyjadřujete souhlas s tím, že využívá pro analýzy a přizpůsobení obsahu soubory cookie. Další informace