Problémovou WOW Air nekoupí Icelandair, dalším zájemcem je Indigo

  • 05.12.2018 08:00

Islandská burza přerušila 29. 11. obchodování akciemi Icelandairu, neboť se objevily vážné pochyby, že budou naplněny podmínky kupní smlouvy na pořízení akcií WOW Air. Následně Icelandair Group oficiálně oznámil, že dokončení transakce je nepravděpodobné. V pátek 30. 11. měli akcionáři hlasovat o této transakci, která, alespoň jak se zdá, je nyní mrtvá. Kupní smlouva na WOW Air byla podepsána představenstvem Icelanadair Group dne 5. 11. a podléhá souhlasu akcionářů a antimonopolních úřadů. Avšak vzhledem k tomu, že podmínky transakce zjevně nejsou splněny, představenstvo návrh schválit kupní smlouvu buď stáhne z programu valné hromady nebo nedoporučí ke schválení. Informace není úplným překvapením. Tento týden byl WOW Air nucen kvůli špatným hospodářským výsledkům redukovat svou flotilu o dva Airbusy A320 a dva A330. Skuli Mogensen, CEO WOW Air, sdělil, že výsledky 4. kvartálu budou podstatně horší, než kdokoliv očekával ještě počátkem září. Nepomohlo ani to, že CEO vložil do společnosti vlastních 5,5 mil. eur s cílem udržet firmu 18 měsíců do jejího plánovaného vstupu na burzu.

Pouhý den poté bylo oznámeno, že předběžnou dohodu o nákupu WOW Air podepsala americká Indigo Partners, privátní investor, který má podíl ve Frontier Airlines, Volaris a Wizz Air. Indigo je známo úspěšnou transformací Spirit Airlines z nevýznamného dopravce na východním pobřeží USA na národní ultra nízkonákladovou společnost. Indigo Partners oceňuje, že WOW Air se podařilo vybudovat silný brand dálkové nízkonákladové společnosti. WOW Air provozuje 16 letadel (A320neo, 14 A321 a A321neo, A330-300). Dopravce ohlásil provozní ztrátu 35,5 mil. USD za prvních 9 měsíců tohoto roku, a to v porovnání se ztrátou 4,1 mil. USD za stejné období loňského roku. Výnosy společnosti sice v daném období vyrostly o 31 % na 457 mil. USD, ale náklady se zvýšily o 46 %. 


Fotografie k článku


Související fotky


Související články

Komentáře



Nebyly vloženy žádné komentáře.

Partneři


Reklama
Používáním tohoto webu vyjadřujete souhlas s tím, že využívá pro analýzy a přizpůsobení obsahu soubory cookie. Další informace